Onderzoek naar verbeterde bestralingsbehandeling bij prostaatkanker

 

Radiotherapiegroep is trots sinds 1 maart 2024 te kunnen bijdragen aan grootschalige studie ‘HypoFLAME 3.0’ naar de uitwendige bestraling van prostaatkanker. In deze studie wordt onderzocht of de standaard behandeling van gehypofractioneerde radiotherapie van 20 behandelingen bij hoog risico prostaatkanker patiënten zonder uitzaaiingen, teruggebracht kan worden naar 5 bestralingen met een geïntegreerde boost op de tumor. Hiermee zijn we het derde centrum dat open is, na het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het Radboudumc, beiden initiatiefnemers van de studie.

Uit eerder HypoFLAME-onderzoek is gebleken dat een extra dosis straling gericht op de tumor op basis van MRI, de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker verbetert. Daarnaast is aangetoond dat de bestralingsboost geen extra bijwerkingen geeft.

Deze vervolgstudie is nodig om aan te tonen dat de HypoFLAME behandeling (vijf bestralingen met hoge dosis in ongeveer twee weken) bij deze patiëntencategorie inderdaad leidt tot betere genezing dan een huidige standaardbehandeling van 20 keer. Er worden 484 patiënten uit verschillende ziekenhuizen geïncludeerd. De patiënten die ingeloot worden voor de boost, worden behandeld op de MR-linac.

De studie is opgezet door het Antoni van Leeuwenhoek samen met het Radboudumc en wordt gesubsidieerd door het Alpe d’HuZes/KWF Fonds.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH