Bijzondere bestralingstechniek bij blaaskanker

2019/04 – Elzbieta van der Steen-Banasik, radiotherapeut-oncoloog, hield maandag 29 april jl. op het jaarlijkse oncologiecongres ‘ESTRO’ in Milaan een voordracht over de unieke behandeltechniek bij blaaskanker van Radiotherapiegroep en ziekenhuis Rijnstate.

Deze bijzondere behandeling heeft Elzbieta van der Steen-Banasik ontwikkeld met Geert Smits, uroloog in Rijnstate. Hierin hebben zij samengewerkt met Elekta, leverancier van bestralingsapparatuur. Het gaat om een techniek waarbij inwendige bestraling van blaaskanker wordt toegepast, zonder dat hierbij een grote operatie nodig is waarbij de buikwand wordt geopend. Het grote voordeel voor de patiënt is dat de behandeling veel minder ingrijpend is, met minder kans op complicaties en een sneller herstel. Ook is de ziekenhuisopname veel korter: gemiddeld vijf dagen, tegenover gemiddeld veertien dagen voor een ‘open’ operatie.

Inwendige bestraling
Geert Smits en Elzbieta van der Steen-Banasik hebben een manier gevonden om de katheters die nodig zijn voor de inwendige bestraling via een laparoscopische techniek te plaatsen. Daarvoor wordt in de buikwand slechts een aantal kleine sneetjes gemaakt. Via een bestuurbare operatierobot (Da Vinci operatierobot) worden holle katheters heel precies in de blaaswand geplaatst. Deze buisjes worden gedurende drie à vier dagen, een paar keer per dag met een radioactieve bron geladen. Door middel van deze zeer lokale bestraling kan de tumor heel gericht behandeld worden en worden de gezonde cellen vrijwel niet beschadigd. Na de laatste bestraling worden de katheters verwijderd en kan de patiënt naar huis.

 

 

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH