Mijlpalen brachytherapie bij prostaatkanker

2017/12 – Onlangs hebben we op het gebied van brachytherapie twee mooie mijlpalen bereikt. Op onze locatie in Deventer zijn 250 patiënten met prostaatkanker sinds 2010 behandeld met inwendige bestraling door middel van HDR (High Dose Rate) en 1500 patiënten kregen een behandeling door middel van jodiumimplantatie. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen vanaf 40 jaar.

Vernieuwde techniek inwendige bestraling prostaat
Bij prostaatbrachytherapie worden er radioactieve bronnen (jodiumstaafjes) in de prostaat geplaatst voor inwendige bestraling. Voor een goede dosisverdeling is het heel belangrijk dat de staafjes op de juiste plek zitten. De prostaat moet voldoende stralingsdosis ontvangen, maar omliggend weefsel, zoals het rectum, de blaas en plasbuis, moeten niet een te hoge dosis krijgen. Wij hebben een methode ontwikkeld waarmee we direct op de operatiekamer kunnen vaststellen of de staafjes op de beoogde positie geplaatst zijn, en of er plaatsen zijn met een te lage stralingsdosis. Indien nodig plaatsen we extra staafjes bij. Sinds 2007 worden patiënten die brachytherapie krijgen met jodiumstaafjes bij ons standaard met deze techniek behandeld. Nu zijn dat dus inmiddels 1500 patiënten. Uit een onderzoek met een groep van 1200 patiënten hebben we vastgesteld dat we met deze methode de dosisverdeling beter beheersen en dat het leidt tot betere behandelresultaten.

In korte tijd hoge bestralingsdosis
Sinds 2010 zijn er 250 patiënten behandeld door middel van HDR (High Dose Rate). Dit houdt in dat er in korte tijd een hoge bestralingsdosis gegeven kan worden. Dat gebeurt door middel van een bestralingsapparaat dat via slangetjes wordt aangesloten op holle naalden. Deze behandeling wordt toegepast in combinatie met meerdere uitwendige bestralingen.

Brachytherapie ook bij blaas- en gynaecologische tumoren
Brachytherapie is voor ons een belangrijk speerpunt. Er is aangetoond dat een hogere bestralingsdosis bij prostaatkanker een beter resultaat oplevert. Wij geven een hogere dosis dan gebruikelijk is met zowel uitwendige- als inwendige radiotherapie. Bij voorkeur met brachytherapie, zodat de omliggende organen minder schadelijke effecten ondervinden. In Arnhem worden zowel blaas- als gynaecologische tumoren behandeld met behulp van brachytherapie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH