Van vrijdag 3 mei tot dinsdag 7 mei vond de jaarlijkse ESTRO plaats. Deze editie vond plaats in Glasgow, Schotland. Radiotherapiegroep werd hier volop vertegenwoordigd. Zo zijn er, na het insturen van de onderzoeken, een aantal abstracts geselecteerd.
- Mylène Noordeloos, Kim Antonissen, Karolin Brouwer – Ezendam, Danny Schuring, Eva Bongers en Paul Jeene: beste paper RTT track
‘Does intra-faction motion of pelvic lymph nodes depend on localization in online MR-guided RT?’
Hier is onderzoek gedaan naar de mate van de beweging van de klieren bij lymfekliermetastasen gedurende de behandeling op de MR-Linac. De onderzoeksresultaten kunnen worden ingezet om de bestralingsmarges te optimaliseren.
- Dominique Hofmeijer, Paul Jeene, Roel Kierkels
‘A safe clinical introduction of MR-only workflow in cone-beam CT based palliative spine radiotherapy’
Dit onderzoek gaat over de implementatie van een nieuwe workflow voor palliatieve radiotherapie bij patiënten met compressie van het myleum. De huidige workflow gebruikt een CT-scan als planningsvoorbereiding, maar deze kan vertraging veroorzaken zeker bij klinische patiënten uit Apeldoorn die dan enkel voor een plannings-CT met een ambulance op en neer moeten naar Deventer. In plaats daarvan is een nieuwe aanpak ontwikkeld die alleen een diagnostische MRI gebruikt, waardoor de procedure sneller en efficiënter verloopt en minder belastend is voor de patiënt.
- Max Peters, Tonnis Nuver, Marnix Rasing, Margo Noordhoek, Dorien Haverkort, Erik Schimmel, Wout Schoevers, Michal Czerwinski, André Minken
‘Low PSA nadir is a powerful predictor of tumour control and survival after HDR-brachytherapy boost’
Dit onderzoek toont aan dat uitwendige bestraling in combinatie met hormoontherapie en gevolgd door een HDR-brachytherapie boost leidt tot hoge biochemische ziektevrije en algehele overlevingscijfers in een groot prospectief cohort van overwegend hoogrisico prostaatkankerpatiënten, tegen lage toxiciteitspercentages. Dit heeft een kleine impact op de kwaliteit van leven. PSA-nadir (laagste waarde) na behandeling is een krachtige voorspeller van het risico op een recidief of overlijden.
- Ellen Loeters, Roel Kierkels
‘A novel MR-guided treatment planning tool reduces accumulated critical organ dose in prostate cancer’
Tijdens dit onderzoek is gesimuleerd wat het zou betekenen wanneer het RayStation bestralingsplanning systeem binnen de MR-linac workflow geïntegreerd zou worden. Voor prostaatkanker patiënten werd aangetoond dat de dosis in de kritieke omliggende organen aanzienlijk verlaagd kan worden wanneer Monaco wordt vervangen door RayStation. Daarnaast is er voor een zestal patiënten retrospectief onderzoek gedaan naar dosis accumulatie binnen de MR-linac workflow. De geaccumuleerde dosis is een schatting van de actueel gegeven dosis van alle bestralingsfracties. Gemiddeld genomen komt de geaccumuleerde dosis goed overeen met de dosis van het pre-plan. Echter, voor enkele kritieke organen werden dosisafwijkingen geconstateerd tijdens de gefractioneerde behandeling. Door dosisaccumulatie in de toekomst toe te passen binnen de MR-linac workflow kan hier mogelijk voor gecorrigeerd gaan worden. Bekijk hier de ingestuurde poster.
Tijdens de ESTRO presenteerde Mylène Noordeloos (MBB’er) hun onderzoek naar de mate van de beweging van de klieren bij lymfekliermetastasen gedurende de behandeling op de MR-Linac. Dit onderzoek is geselecteerd als ‘best paper RTT track’. Hiervoor heeft zij een award in ontvangst mogen nemen.
Ook Dominique Hofmeijer, MBB’er bij Radiotherapiegroep, gaf tijdens de ESTRO een mini-oral over hun onderzoek. De twee andere onderzoeken werden door middel van een poster gepresenteerd.