1000 bestralingen gestart na juiste handpalmscan

2017/05 – Na een grondige onderzoeksfase en een pilot van een aantal maanden werkt Radiotherapiegroep op haar behandellocatie in Arnhem inmiddels op alle bestralingstoestellen met de Patiënt Identificatie Module (PIM). Dit betekent dat we per week van 40-50 nieuwe patiënten een handpalmscan maken. In totaal zijn er nu 300 patiënten geregistreerd. De handeling die in de pilotfase nog wat bewerkelijk was, is nu een alledaags onderdeel van de intake van een nieuwe patiënt geworden en succesvol gebleken. Inmiddels zijn ruim 1000 bestralingen gestart nadat de handpalmscan uitwees dat de patiënt op het toestel matchte met het bestralingsplan dat klaar stond.

Nieuwe methode
Wie een tumor moet laten bestralen, wil zeker weten dat exact de juiste plek op de vooraf nauwkeurig berekende wijze bereikt wordt. En dat niet mijnheer Janssen de behandeling van de heer Jansen ontvangt. Hiervoor zijn tal van controles ingebouwd. Om nóg zekerder te zijn van de juiste patiënt-behandeling combinatie, hebben het bestralingsinstituut Radiotherapiegroep en medische productenleverancier Cablon Medical samen een nieuwe methode ontwikkeld: een biometrische Patiënt Identificatie Module (PIM) middels een handpalmscan, gekoppeld aan het bestralingstoestel.

In de praktijk
In december zijn we gestart met een pilot waarbij we de handpalm scanden van patiënten die bestraald werden op bestralingstoestel De Roos. De praktijkervaringen die we in de afgelopen maanden hebben opgedaan, zijn door de leverancier meegenomen in een verbeterd model. Inmiddels hebben we de PIM aangesloten op alle toestellen en bestralen we alle patiënten in Arnhem op deze manier. Op dit moment herkent ons patiëntensysteem ruim 300 patiënten via hun handpalm.

Hoe werkt het voor de patiënt?
Bij intake van een nieuwe patiënt scannen we beide handen met een speciaal scanapparaat dat de positie van de bloedvaten in de hand meet. Dit patroon is voor elke persoon uniek. De scan wordt in het systeem opgeslagen als een versleutelde code en wordt onlosmakelijk verbonden met de patiënt. Als de patiënt bij een volgend bezoek op de behandeltafel ligt, wordt de voor hem of haar berekende bestraling klaargezet. Ter plekke wordt dan nogmaals een hand van de patiënt gescand. De scanner is draagbaar, waardoor het gemakkelijk is om patiënten nauwkeurig en snel te identificeren. Alleen als deze scan klopt met het klaargezette behandelplan, start het bestralingstoestel.

Ook op onze behandellocaties in Deventer en Ede zullen we in de nabije toekomst met de PIM gaan werken.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH