November is prostaatkankermaand. Een mooi moment voor Rijnstate en Radiotherapiegroep om een nieuw dashboard met behandelresultaten van prostaatkanker te introduceren. Zo kunnen patiënten met prostaatkanker samen met hun behandelaar een weloverwogen keuze maken tussen een operatie of een bestraling.
Prostaatkanker kan vaak met zowel een operatie als een bestraling behandeld worden. De artsen van Rijnstate en Radiotherapiegroep vinden het belangrijk om samen met de patiënt een keuze op maat te maken. Een keuze gebaseerd op wat voor de patiënt belangrijk is voor zijn kwaliteit van leven. De bijwerkingen van deze behandelingen spelen een belangrijke rol. Denk daarbij aan urine-incontinentie, darmklachten, ontlastingsproblemen en erectiestoornissen. De weging van deze bijwerkingen is voor iedere patiënt anders. Rijnstate en Radiotherapiegroep hebben daarom samen een dashboard gemaakt dat inzicht biedt in de korte- en lange termijn bijwerkingen en het herstel daarvan. Dit dashboard is samengesteld uit gegevens van patiënten die behandeld zijn in Rijnstate en/of Radiotherapiegroep.
Carl Wijburg, uroloog bij Rijnstate en Dorien Haverkort, radiotherapeut bij Radiotherapiegroep
Beter voorlichten
Patiënten bekijken samen met hun arts bijwerkingen van anderen met een vergelijkbaar ziektebeeld van prostaatkanker. Carl Wijburg, uroloog bij Rijnstate legt uit: “De patiënt ziet zijn eigen gegevens, maar ook de gegevens van patiënten met vergelijkbare kenmerken na een operatie in Rijnstate of bestralingsbehandeling in Radiotherapiegroep. Omdat onze beide zorginstellingen dezelfde vragen stellen aan de patiënten, zijn de resultaten goed te vergelijken. Daarnaast kan de patiënt zien hoe het herstel van de bijwerkingen gemiddeld genomen verloopt, dit helpt bij het maken van de behandelkeuze.’’
Transparant en actueel
Dorien Haverkort, radiotherapeut bij Radiotherapiegroep: “Om de bijwerkingen van een operatie en bestraling in kaart te brengen, vragen we onze patiënten om gedurende tien jaar, periodiek een vragenlijst in te vullen over hun gezondheidssituatie. Maar liefst 80 procent van de patiënten vult de vragenlijsten in, dat maakt dat we met deze resultaten een heel betrouwbaar beeld kunnen schetsen.”
Samen beslissen
Bij de ontwikkeling van het gemeenschappelijke dashboard waren vertegenwoordigers van de prostaatkankerstichting nauw betrokken. Zij hebben aangegeven welke uitkomsten belangrijk zijn en hoe de lay-out eruit zou moeten zien, zodat het dashboard optimaal aansluit bij de behoeften van de patiënten. Peter Ruigrok, ervaringsdeskundige bij de Prostaatkankerstichting: “Samen met je arts beslissen over de beste behandeling heeft écht meerwaarde. Toen ik hoorde dat ik prostaatkanker had, stond mijn wereld even stil. Op zo’n moment wil je er snel vanaf, maar het is belangrijk om de tijd te nemen en alle mogelijke opties goed te bespreken.” Het nieuwe dashboard biedt hierbij ondersteuning. “Het geeft heldere informatie over de behandelopties en de gevolgen ervan. Dit helpt om samen met je arts de keuze te maken die het beste bij jou past.”
ARTZ
Binnen ARTZ werken drie Gelderse ziekenhuizen; Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Slingeland ziekenhuis nauw met elkaar samen. Radiotherapiegroep is de vaste verwijspartner voor radiotherapeutische zorg. Binnen het netwerk is afgesproken dat patiënten met prostaatkanker in Rijnstate geopereerd worden en bij Radiotherapiegroep bestraald worden. Voor de overige prostaatkankerzorg kunnen patiënten in hun eigen ziekenhuis Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Slingeland ziekenhuis terecht.