Radiotherapiegroep heeft de eerste patiënt succesvol bestraald op de MR-linac. Een MR-linac is een bestralingsapparaat met een geïntegreerde MRI-scanner. Hiermee is MRI-geleide radiotherapie nu ook beschikbaar voor patiënten in Noord-Oost Nederland. Voorheen kon dit enkel in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Nijmegen.
Een MR-linac is een combinatie van een bestralingsapparaat en een diagnostische MRI-scanner. Hierdoor wordt MRI-gestuurde bestraling mogelijk. Vlak voor en tijdens iedere bestraling worden MRI beelden gemaakt en het bestralingsplan aangepast naar de dagelijkse situatie.
Voordelen MR-linac
Met de MR-linac kunnen de tumor en het gezonde weefsel beter in beeld worden gebracht. Hierdoor kan de bestraling nog nauwkeuriger op de tumor gericht worden. Kathrin Surmann, klinisch fysicus en projectleider: “Dit leidt tot mogelijk een hogere dosis bestraling op de tumor en een lagere dosis op omliggend gezond weefsel. Door gezond weefsel te sparen, ervaart de patiënt minder bijwerkingen, bijvoorbeeld minder klachten van diarree, incontinentie of impotentie.”
Patiëntencategorie
Paul Jeene, radiotherapeut-oncoloog: “We zijn verheugd dat we deze innovatieve bestralingstechniek aan onze patiënten kunnen bieden. De eerste groep patiënten die in aanmerking komt voor deze behandeling zijn patiënten met een bepaald type prostaatkanker en patiënten met een enkele uitzaaiing in lymfeklieren in het bekken. In de toekomst zal dit worden uitgebreid, bijvoorbeeld voor patiënten met endeldarmkanker en patiënten met tumoren in de bovenbuik.”
Onderzoek
Omdat het gaat om een vernieuwende behandeling, zal de patiëntenzorg vaak gecombineerd worden met wetenschappelijk onderzoek. Radiotherapiegroep participeert voor wetenschappelijk onderzoek in het MR-linac Consortium; een internationaal samenwerkingsverband van MR-linac centra. In dit wetenschappelijk consortium participeert naast Radiotherapiegroep ook onder meer het Radboudumc, het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.