Innovatieve behandeling met MR-linac

2019/04 – Radiotherapiegroep heeft het besluit genomen om de innovatieve MR-linac ‘Elekta Unity’ van de Zweedse firma Elekta aan te schaffen. De MR-linac biedt een zeer gerichte bestralingstechniek, dit heeft veel voordelen voor de kwaliteit van leven van patiënten met kanker.

De MR-linac is een innovatie in de radiotherapie, die door het UMC-Utrecht samen met Elekta en Philips is ontwikkeld. De MR-linac is namelijk een combinatie van een radiotherapie-versneller en een diagnostische MRI-scanner. Hierdoor kunnen gedurende de bestraling MRI-beelden gemaakt worden, zodat de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar is. Dit maakt het mogelijk om net voor de bestraling heel precies de positie en vorm van de tumor te kunnen bepalen.

Deze bestralingsmethode heeft vele voordelen voor de kwaliteit van leven voor patiënten met kanker. De behandeling zorgt voor minder bijwerkingen omdat omliggende weefsels minder beschadigd worden. Ook kan met de MR-linac een tumor heel gericht met een hoge dosis bestraald worden. Het bestralen met een hogere dosis brengt bovendien met zich mee dat patiënten minder vaak behandeld hoeven te worden. Daarnaast biedt de MR-linac nieuwe mogelijkheden voor patiënten met tumoren die nu niet bestraald kunnen worden vanwege de lastige positie van de tumor.

Tijdens het jaarlijkse oncologiecongres ESTRO hebben Radiotherapiegroep en Elekta, het koopcontract getekend voor de MR-linac ‘Elekta Unity’. Elekta is een gerenommeerde firma op gebied van bestralingstechnieken. Thijs van Bommel, managing director Nederland van Elekta: “Het getuigt van lef en ambitie dat Radiotherapiegroep als eerste niet-academische radiotherapeutisch instituut in Nederland kiest voor een MR-linac.”

Karin Mondriaan, Raad van Bestuur Radiotherapiegroep: “We zijn verheugd dat we deze nieuwste bestralingstechniek straks aan onze patiënten kunnen bieden. Dit doen we in nauwe samenwerking met de omliggende academische centra en ziekenhuizen. De verwachting is dat in de tweede helft van 2021 de eerste patiënten met de MR-linac behandeld kunnen worden.”

Foto: ESTRO 38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH