Radiotherapiegroep is bijna klaar met de installatie van de Unity, een MR-linac van Elekta. Dit innovatieve bestralingsapparaat geeft de mogelijkheid om tijdens iedere bestraling een MRI-scan te maken. Hiermee kan gezond weefsel beter worden gespaard en de tumor kan beter worden bestraald.
Met de huidige bestralingstechnieken is het soms lastig om onderscheid te maken tussen de tumor en het gezonde weefsel, vooral in de buik en het kleine bekken. Ook bewegen veel organen in het lichaam, zoals de longen en de organen in de bovenbuik. Zowel de tumor als de omliggende gezonde organen kunnen hierdoor iedere dag – en zelfs gedurende de bestraling – verplaatsen. Daarom wordt normaliter een wat groter gebied bestraald, zodat de tumor zeker goed bestraald wordt. Hierdoor komt er echter ook meer straling terecht in de gezonde organen.
Voordelen MR-linac
Met de MR-linac wordt tijdens elke bestraling een MRI-scan gemaakt, waarmee zowel de tumor als de organen goed zichtbaar zijn. Kathrin Surmann, klinisch fysicus en projectleider: “Hierdoor kunnen patiënten nauwkeuriger bestraald worden. Dat biedt verschillende voordelen voor de behandeling. Zo zijn er minder bijwerkingen, kunnen we een hogere bestralingsdosis geven aan de tumor en hebben we minder bestralingen nodig. Daarnaast kunnen we tumoren gaan bestralen die in het verleden niet goed te bestralen waren, bijvoorbeeld tumoren in de lever, de alvleesklier of de bijnier.”
Behandeling
Paul Jeene, radiotherapeut-oncoloog: “De eerste groep die we gaan behandelen op de MR-linac zijn patiënten met prostaatkanker en patiënten met een beperkt aantal uitzaaiingen in de lymfeklieren in het bekkengebied. Hopelijk kunnen we in het najaar ook patiënten met endeldarmtumoren gaan behandelen. Daar verwacht ik veel winst van wat betreft de bijwerkingen.”
Onderzoek
Omdat het veelal gaat om vernieuwende behandelingen, zal de patiëntenzorg vaak gecombineerd worden met wetenschappelijk onderzoek. Dit wordt in nauwe samenwerking gedaan met academische centra, zoals RadboudUMC Nijmegen, UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.
Mijlpaal in MR-linac project
Eind 2020 vond de levering van de MR-linac plaats en is maandenlang werk verricht om het bestralingsapparaat te installeren. Inmiddels is de eerste MRI-scan gemaakt. Met Pasen voor de deur werd deze eerste scan van een paashaas gemaakt.
Eerste patiënten
De Unity wordt geïnstalleerd op de locatie in Deventer. Uiteraard staat dit apparaat ter beschikking voor alle patiënten van Radiotherapiegroep. De komende maanden wordt hard gewerkt om de laatste punten uit te werken en de zorgmedewerkers te trainen in het gebruik van de MR-linac. Naar verwachting wordt de eerste patiënt in juni 2021 behandeld.