Onderzoek toepassing videobril bij claustrofobie

Zestien vrijwilligers melden zich aan om mee te werken aan het onderzoek t.b.v. het profielwerkstuk van Hilde Althof. Deze week ervaarden zij hoe het is om met een videobril op een bestralingstoestel te liggen.
Een onderbelicht aspect van de zorg is de angst die patiënten doorstaan als ze voor een behandeling komen en claustrofobisch aangelegd zijn. Het stil liggen op een bestralingstoestel met soms ook een beschermmiddel als een masker versterken dit gevoel nog meer. Patiënten weten dat we in de radiotherapie heel precies te werk moeten gaan maar het uitschakelen van de angsten is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

20150701-videobril RVDM059Hilde Althof greep dit onderwerp aan om onderzoek te doen voor haar VWO profielwerkstuk. Ze vond 16 vrijwilligers bereid om mee te werken aan het onderzoek dat op 29 juni en 1 juli plaatsvond op de locatie Deventer. De vrijwilligers ondergingen een “behandeling” met en zonder bril. Met behulp van sensoren en speciale software werd hun stemming gemeten en de vrijwilligers vulden na afloop vragenlijsten in.

Als Radiotherapiegroep vinden we het belangrijk dat we het de patiënten tijdens hun behandeling zo aangenaam mogelijk maken. De reden waarom ze bij ons zijn is al zwaar genoeg en daarom dragen alle verbeteringen aan het patiëntcomfort bij. Dit is ook de reden dat we onze medewerking verlenen aan het onderzoek van Hilde Althof. De resultaten worden de komende maanden door Hilde verwerkt en met de uitkomst hiervan zullen wij zeker ten rade gaan of dit toepasbaar is in de dagelijkse praktijk op onze drie behandellocaties.

De eerste reacties van de vrijwilligers waren veelbelovend. Matthijs Oppenhuizen van de Stentor was ook ter plaatse en schreef hierover een artikel in de editie Apeldoorn van vrijdag 3 juli 2015.

Meer informatie over de achterliggende gedachte van het rustgevende gebruik van beeld vind u op deze website.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH