2000e behandeling door geroutineerd brachyteam

Behalve de uitwendige bestraling kent de radiotherapie ook inwendige bestraling, zogenaamd brachytherapie. In Deventer wordt deze techniek al sinds 2000 toegepast bij patiënten met prostaatkanker.

In ruim 15 jaar hebben we veel ervaring opgedaan en volgen we onze patiënten geruime tijd na de behandeling door ze uitgebreide vragenlijsten in te laten vullen. Op deze manier hebben we onze werkwijze steeds meer kunnen optimaliseren. Dit resulteert in het verder beperken van bijwerkingen en betere behandelresultaten. Onlangs heeft de 2000e jodiumimplantatie plaatsgevonden op onze behandellocatie in Deventer. Daarmee zijn wij het tweede instituut in Nederland, die deze aantallen behaalt.

Implantatie van jodium-125 zaadjes
Bij inwendige bestraling worden er operatief kleine radioactieve bronnen in en rondom de prostaat geplaatst. Dit gebeurt tijdens een dagopname, in het algemeen met verdoving d.m.v. een ruggenprik. Deze bronnen worden ook wel zaadjes genoemd. De zaadjes bestaan uit een titanium omhulsel met daarin het jodium-125. Jodium-125 is een radioactieve stof, waarvan de sterkte elke twee maanden halveert. Na vier maanden is de bestraling uitgewerkt. De zaadjes blijven levenslang achter in het lichaam. Voordeel van deze vorm van radiotherapie is dat de bestraling (dosisverdeling) zich binnen de prostaat concentreert. Het omliggende weefsel wordt minder belast dan bij uitwendige bestraling, waardoor de patiënt minder bijwerkingen ervaart.

Patiëntcomfort
Een bijkomende voordeel op onze locatie in Deventer is dat we in het bezit zijn van een zgn. cone-beam CT. Hiermee maken we direct na de behandeling (nog op de operatiekamer) een scan waarbij we kunnen zien of er sprake is van een goede positie van de zaadjes dat zich vertaalt in een dosisverdeling. Blijkt dit toch niet voldoende dan kan dit ter plekke nog bijgesteld worden door nog een aantal zaadjes bij te plaatsen. Een effectieve manier van werken die de patiënt meer comfort biedt en ons de mogelijkheid biedt de meest optimale dosis te kunnen toedienen aan de prostaat waardoor er uitstekende kansen zijn op genezing.

Behandelmogelijkheden bij prostaatkanker
Wij hanteren de regel dat de therapie agressiever wordt, als ook de prostaatkanker agressiever wordt. Wij proberen altijd de minst agressieve behandeling toe te passen, omdat dit een betere kwaliteit van leven oplevert, dus minder bijwerkingen en gevolgen. Dit mag echter niet ten koste gaan van de genezingskans. Het is dus niet een kwestie van een therapie uitkiezen. We bekijken per patiënt welke therapie het meest geschikt is.

Een combinatie van brachytherapie met uitwendige bestraling kan een mogelijkheid zijn, al dan niet gecombineerd met hormonale therapie. Naast de bestraling zijn er ook chirurgische mogelijkheden voor het behandelen van prostaatkanker. Welke behandeling bij prostaatkanker het meest geschikt is hangt van meerdere factoren af, waarbij ook het gevoel van de patiënt een belangrijke rol speelt! Voor een goede behandelkeuze adviseren wij daarom om naast een gesprek met de uroloog ook te gaan praten met één van onze radiotherapeuten.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH