Nieuw in Nederland

Nieuwe patiëntvriendelijke behandelmethode bij huidkanker

Als eerste in Nederland hebben wij een nieuw bestralingsapparaat voor huidkanker in gebruik genomen: Esteya.

In slechts enkele korte behandelingen kunnen huidtumoren hiermee bestraald worden. Deze patiëntvriendelijke, pijnloze behandeling kan een operatie voorkomen.

Esteya, een apparaat van Elekta, wordt ingezet bij patiënten met een basaalcelcarcinoom. Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Als behandelmethode wordt hierbij in de meeste gevallen gekozen voor een operatie. Als een operatie om technische of praktische redenen niet goed uitvoerbaar is, wordt voor een ander soort behandeling gekozen. Sinds begin maart is er echter met Esteya bij Radiotherapiegroep een goed nieuw alternatief beschikbaar voor deze patiënten.

Snel en pijnloos
De behandeling met Esteya is pijnloos. Er is dus geen verdoving of anesthesie nodig. De wondzorg achteraf is minimaal en huidtransplantatie of een reconstructieve ingreep zijn in het geheel niet nodig. Het gaat om slechts zes behandelingen van zo’n twee à drie minuten waarbij de patiënt in een comfortabele stoel zit of ligt. Daarna kan hij of zij alle dagelijkse activiteiten voortzetten, zoals sporten en douchen.
Omdat deze vorm van huidkanker veel voorkomt in het gezicht, vinden de meeste patiënten het belangrijk hoe de behandelde plek er achteraf uit ziet. Het resultaat van de behandeling met Esteya is uitstekend, zowel functioneel als cosmetisch.

Nieuw in Nederland
Radiotherapiegroep is de eerste in Nederland die dit bestralingsapparaat in gebruik neemt. In de Verenigde Staten en Spanje is hier al veel (positieve) ervaring mee opgedaan.
We hebben twee apparaten aangeschaft. De eerste wordt in Ede gebruikt op de behandellocatie gevestigd in het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De tweede zal begin mei op de locatie in Deventer in gebruik genomen worden.

Openingssymposium
Op maandag 21 maart 2016 hebben we in het bijzijn van de dermatologen, KNO artsen en plastisch chirurgen uit onze regio de Esteya onthuld. Tijdens deze avond zijn de mogelijkheden van bestraling bij huidkanker met ons nieuwe apparaat besproken, maar ook was er aandacht voor bestralen via de traditionele methode (lineaire versneller). Eén van de sprekers was de heer Dr. R. Botella, dermatoloog uit Valencia; hij werkt al geruime tijd met Esteya en deelde zijn ervaringen met de aanwezigen.

Onze radiotherapeut-oncologen bespreken in multidisciplinair overleg met medisch specialisten in de ziekenhuizen wat de beste behandeling voor de patiënt is. Als een patiënt voor bestraling in aanmerking komt wordt hij/zij doorverwezen naar één van onze behandellocaties in Arnhem, Deventer of Ede.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH