Esteya nu ook in Deventer

2016/09 – Eén op de zes Nederlanders krijgt te maken met basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. De gangbare behandeling is het wegsnijden van de huidtumor. Voor wie geen operatie kan of wil krijgen, is er nu een goed alternatief met Esteya, een nieuw bestralingsapparaat. Snel, pijnloos en zonder littekens. Het eerste Esteya bestralingsapparaat in Nederland was afgelopen voorjaar op onze locatie in Ede beschikbaar. Nu hebben wij ook de tweede Esteya in Nederland in gebruik genomen op onze locatie in Deventer.

“Esteya is geschikt voor kleine, oppervlakkige huidtumoren,” vertelt dr. Paul Bouma, één van onze radiotherapeut-oncologen. “Esteya heeft een hoge precisie. Daardoor kunnen we plekken behandelen tot twee centimeter doorsnede, die maximaal vijf millimeter diep liggen, terwijl de omliggende gezonde weefsels bijna niet aan straling blootgesteld worden.”

Deze vorm van huidkanker komt veel voor in het gezicht. Patiënten vinden het dan ook vaak belangrijk hoe de plek er na de behandeling uitziet. Het resultaat van de behandeling met Esteya is uitstekend, zowel functioneel als cosmetisch weten we van de ervaringen in de Verenigde Staten en Spanje. Dr. Bouma: “We verwachten echter vooral patiënten voor wie een operatie grotere risico’s met zich meebrengt, vanwege bijvoorbeeld hartproblemen of het gebruik van bloedverdunners.”

Ervaringen
Esteya, een innovatie van Elekta uit Veenendaal, biedt ons een aantrekkelijke aanvulling op onze behandelmogelijkheden. Wij hebben al tientallen jaren ervaring met de behandeling van  huidkankerpatiënten met zogeheten lineaire versnellers. In maart 2016 hebben we het eerste Esteya-apparaat in Nederland in gebruik genomen op onze locatie in Ede. Daar zijn inmiddels 21 patiënten behandeld. Sinds de ingebruikname kort voor de zomer in Deventer zijn hier zes patiënten met Esteya behandeld.

De behandeling met Esteya is aantrekkelijk voor patiënten, geeft dr. Bouma aan: “De therapie wordt uitgevoerd in een kleine kamer met een gemakkelijke stoel en duurt slechts twee of drie minuten. En dat zes keer verdeeld over drie weken tijd.  Patiënten vertellen ons dat de behandeling pijnloos is en dat ze het prettig vinden dat ze direct daarna al hun dagelijkse activiteiten kunnen hervatten.”

Verwachtingen
“We verwachten dit jaar in Deventer ongeveer twintig patiënten te kunnen behandelen met Esteya, hoewel het lastig is dit goed in te schatten,” zegt dr. Bouma. “Omdat we de eerste in Nederland zijn, verwachten we extra patiënten uit andere delen van het land. Het is wel belangrijk dat patiënten eerst met hun eigen arts overleggen of behandeling met Esteya ook in hun situatie een goede keuze lijkt. Het is goed dat we deze optie aan onze patiënten kunnen bieden.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH