Betrouwbare en innovatieve identificatie patiënt

2018/05 – Elke radiotherapiebehandeling is anders. De dosis en de locatie in het lichaam kunnen per patiënt enorm verschillen. Het is daarom van cruciaal belang om alle patiënten correct te identificeren om er zeker van te zijn dat zij de juiste behandeling krijgen.

Ontwikkeling handpalmscan
Radiotherapiegroep Arnhem heeft samen met Cablon Medical een uiterst zorgvuldige identificatiemethode ontwikkeld, namelijk een handpalmscan. De handpalmscan die het unieke bloedvatpatroon in de handpalm van de patiënten meet, wordt gebruikt bij de aanmeldzuil en bij de bestralingstoestellen op locatie Arnhem.

CE-keurmerk
Na een uitgebreide testperiode waarin meer dan 2.000 patiënten zijn geregistreerd en er ruim 21.000 succesvolle verificaties zijn uitgevoerd, heeft de scan een CE-keurmerk gekregen. Dit betekent dat de scanner voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Met dit keurmerk kan Cablon Medical de handpalmscan nu op de markt brengen en is deze voor alle ziekenhuizen in Europa beschikbaar.

Nauwkeurige identificatie
De handpalmscan wordt ook wel de Theraview Patiëntidentificatiemodule genoemd (PIM). De PIM meet het vaatbed in de handpalm. Dit bloedvatpatroon is voor elke persoon uniek en maakt deze methode erg nauwkeurig en betrouwbaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat het zelfs nauwkeuriger is dan identificatie op basis van andere biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk, gezichtsherkenning of een irisscan. Een voordeel voor onze oncologische patiëntengroep is dat medicatie de handpalmscan niet kan beïnvloeden, terwijl een vingerafdruk onder invloed van chemotherapie tijdelijk kan verdwijnen.

Onlosmakelijk verbonden
Op het moment dat een patiënt voor de eerste keer in Arnhem bij Radiotherapiegroep komt, wordt er op de poli een scan van de handen gemaakt. Deze scan wordt opgeslagen als een versleutelde code die onlosmakelijk verbonden is met de patiëntengegevens en alleen te gebruiken is in de handpalmscanner. De handpalmscan wordt op locatie Arnhem niet alleen ingezet bij de aanmeldzuilen, maar ook bij de bestralingstoestellen. Voordat de behandeling ingezet kan worden, wordt er bij de versneller een scan van de hand gemaakt. Alleen als de scan klopt met de patiëntengegevens, kan de bestraling gestart worden.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH