Pilot patiënt identificatie

2016/12 – Wie een tumor moet laten bestralen, wil zeker weten dat exact de juiste plek op de vooraf nauwkeurig berekende wijze bereikt wordt. En dat niet mijnheer Janssen de behandeling van de heer Jansen ontvangt. Hiervoor zijn tal van controles ingebouwd. Om nóg zekerder te zijn van de juiste patiënt-behandeling combinatie, hebben we samen met medische productenleverancier Cablon Medical een nieuwe methode ontwikkeld: een biometrische Patiënt Identificatie Module (PIM) middels een handpalmscan, gekoppeld aan het bestralingstoestel. Het bestralingstoestel kan hierbij pas aangezet worden als de juiste patiënt herkend is.

Betrouwbaarder en praktischer
Een handpalmscan is maar liefst tien keer betrouwbaarder dan een irisscan en zelfs honderd keer betrouwbaarder dan een vingerafdruk; de kans op een ‘verkeerde herkenning’ is bij de handpalmscan namelijk nóg veel kleiner.

Daarnaast is een handpalmscan ook praktischer, omdat deze voor alle patiënten te gebruiken is. Bij een vingerafdruk bestaat namelijk het risico dat deze tijdelijk verdwijnt, zoals mogelijk is onder invloed van chemotherapie. Tot slot is de handpalmscanner contactloos, waardoor bijvoorbeeld vochtige handen of vervorming door te hard drukken geen invloed hebben.

Hoe werkt het voor de patiënt?

Inschrijven
Een nieuwe patiënt meldt zich bij de balie en wordt hier ingeschreven. Daarbij worden beide handen gescand met een speciaal scanapparaat dat de positie van de bloedvaten in de hand meet. Dit patroon is voor elke persoon uniek. De scan wordt in het systeem opgeslagen als een versleutelde code en wordt onlosmakelijk verbonden met de patiënt.

Behandelen
Als de patiënt bij een volgend bezoek op de behandeltafel ligt, wordt de voor hem of haar berekende bestraling klaargezet. Ter plekke wordt dan nogmaals een hand van de patiënt gescand. De scanner is draagbaar, waardoor het gemakkelijk is om patiënten nauwkeurig en snel te identificeren. Alleen als deze scan klopt met het klaargezette behandelplan, kan het bestralingstoestel gestart worden.

Praktijktest
De methode is intern uitgebreid getest door ons. De praktijktest met de eerste patiënten is gestart. Zo kan – op kleine schaal – beoordeeld worden of alles ook in de praktijk werkt zoals verwacht wordt. Na de praktijktest zal de handpalmscan voor alle patiënten van Radiotherapiegroep ingezet gaan worden. De handpalmscan zal in de nabije toekomst voor alle ziekenhuizen beschikbaar zijn.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH