Vanaf 2 april krijgen patiënten die tijdens een CT-scan contrastvloeistof toegediend hebben gekregen, vier plaszakken aangeboden. Het doel is om hiermee te voorkomen dat contrastvloeistof in het riool terecht komt.
Door middel van contrastvloeistof worden tijdens de CT-scan belangrijke structuren in het lichaam beter zichtbaar gemaakt. De contrastvloeistof gaat het lichaam weer uit als de patiënt plast en komt daardoor in het riool terecht. Waterzuiveringsinstallaties kunnen dit contrastmiddel niet volledig zuiveren. Daardoor komt het in het oppervlaktewater terecht en uiteindelijk ook in ons drinkwater. Het inzetten van plaszakken is een eenvoudige manier om dit te voorkomen.
We vragen onze patiënten de eerste vier keer na de CT-scan met contrastvloeistof in een plaszak te plassen in plaats van in het toilet. In de plaszak zitten kleine korrels die urine veranderen in een soort gel. Hierdoor kan er niets uit lekken en laat geen nare geurtjes achter. De gebruikte plaszak mag vervolgens weggegooid worden bij het restafval. Na vier keer plassen is de contrastvloeistof vrijwel helemaal uit het lichaam.
De inzet van de plaszak is onderdeel van een groot pakket aan duurzaamheidsmaatregelen in de zorg. Met de maatregelen willen ze het negatieve effect van de zorg op het milieu verminderen.
Meer informatie?
Lees dan verder op de website www.plaszakziekenhuis.nl.