Tweede Kamerlid Hayke Veldman brengt werkbezoek aan A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Hoe werken Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep samen in een regionaal multidisciplinair overleg (MDO)? Om die vraag te beantwoorden bracht Hayke Veldman, lid van de Tweede Kamer en woordvoerder zorg van de VVD, op 17 februari jl. een werkbezoek aan het A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Hij nam deel aan het MDO longoncologie en sprak met de deelnemers over de organisatie en uitvoering van de oncologische zorg in Nederland.

Jaarlijks worden ongeveer 1.160 longkankerpatiënten besproken in het regionaal MDO longoncologie van het A.R.T.Z. Oncologisch centrum. De deelnemers delen vanaf verschillende locaties gelijktijdig digitale patiëntgegevens. Ze stemmen behandelmethoden op elkaar af en bepalen de best mogelijke behandeling voor de patiënten. Zo krijgen patiënten toegang tot uitstekende zorg, altijd onder begeleiding van het eigen behandelteam en in de veilige omgeving van één van de drie aangesloten ziekenhuizen en de radiotherapiegroep. De heer Veldman was onder de indruk van de samenwerking binnen A.R.T.Z.: “Heel goed om te zien hoe de oncologische zorg in deze regio is georganiseerd en door betrokken zorgverleners elke dag weer wordt uitgevoerd. A.R.T.Z. is een mooi voorbeeld van hoe een regionaal oncologisch netwerk goed kan werken. Ik ben onder de indruk van wat ik heb gezien.”

Delen van expertise
Binnen het A.R.T.Z. Oncologisch centrum zijn er regionale MDO’s voor patiënten met borstkanker, kanker in het spijsverteringskanaal (zoals darm-, maag-, endeldarm- en leverkanker), longkanker en urologische kanker (zoals prostaat-, blaas-, penis-, en niercelkanker). Jaarlijks worden bijna 2.700 oncologische patiënten besproken in een regionaal MDO. Naast de verschillende medisch specialisten sluiten ook verpleegkundig specialisten, radiotherapeuten, radiologen, pathologen en nucleair geneeskundigen aan.

In bepaalde situaties besluit het regionaal MDO om een patiënt naar een van de drie ziekenhuizen te verwijzen voor een specifieke ingreep. De voorbereiding en de nazorg vinden dan plaats in het eigen ziekenhuis. Binnen A.R.T.Z. is voor bepaalde ingrepen afgesproken om de kennis en expertise in een of twee locaties te concentreren. Zo krijgen patiënten gegarandeerd de beste zorg met de nieuwste technieken. Per jaar worden ruim 200 patiënten voor een specifieke ingreep naar een van de drie deelnemende ziekenhuizen verwezen.

Voor meer informatie over A.R.T.Z. zie www.artz.nl

Van links naar rechts: Robert van Schijndel (Programma Directeur A.R.T.Z), Frank Hermens (Longarts Slingeland Ziekenhuis), Hayke Veldman (Tweede Kamerlid VVD)

(foto: Toon Hendriks)

 

 

 

 

 

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH