Videobril met natuurbeelden

2017/03 – Voor patiënten die zich gespannen voelen, onzeker of angstig zijn, hebben wij de Relaxmaker videobril met natuurbeelden ter beschikking. Deze helpt om te ontspannen tijdens de radiotherapeutische voorbereiding en behandeling. Onderzoek verricht in ons instituut heeft dit aangetoond.

Stress bij onderzoek en behandeling
Mensen kunnen zich gespannen of angstig voelen als ze in kleine en/of afgesloten ruimtes moeten verblijven, zoals een kleedkamer of een behandelruimte. Dat je stil moet blijven liggen is dan extra moeilijk. Zo’n ervaring kan zich uiten in lichamelijke reacties zoals zweten, trillen, hartkloppingen, duizeligheid, ademnood en hyperventilatie.
Gelukkig zijn er manieren om te helpen ontspannen, zoals het kijken naar natuurbeelden. Dat dit angst en onrust vermindert en ontspannend werkt, is aangetoond in meerdere studies. De concentratie stresshormonen gaat bij het kijken van natuurbeelden omlaag.

Videobril voor ontspanning
Bij Radiotherapiegroep is aangetoond dat de videobril ook werkt bij patiënten met claustrofobie. Met hulp van een vragenlijst bleek dat de ervaren angst twee keer zo klein werd door gebruik van de Relaxmaker. Gelijktijdig gemeten hersengolven bevestigden dit. Ook bleek dat de Relaxmaker slechts een paar keer nodig is.
De Relaxmaker bieden we aan iedere patiënt aan die zich gespannen, onzeker of angstig voelt om de onderzoeken en de behandeling te ondergaan en die blij is met een steuntje in de rug. De Relaxmaker helpt op een laagdrempelige manier om minder gespannen te zijn.

Meer informatie
Bekijk online een aantal fragmenten om een indruk te krijgen van de beelden die getoond worden via de Relaxmaker.
Op 21 maart jl. interviewde B-FM radio Vincent Althof, klinisch fysicus binnen onze organisatie en initiatiefnemer van dit project. Luister hier het interview.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH