Onlangs hebben we de 500e patiënt succesvol behandeld met ons innovatieve bestralingsapparaat de ‘MR-Linac’.
Het bijzondere aan de MR-Linac is de combinatie van een diagnostische MRI-scanner en een bestralingsapparaat. Dit zorgt ervoor dat vlak voor en tijdens iedere bestraling een MRI gemaakt kan worden waarop we de bestralingsbehandeling kunnen afstemmen.
Doordat de MRI de tumor en het omliggende weefsel nauwkeurig in beeld brengt, kunnen we de tumor heel gericht bestralen en hierdoor een hogere dosis per bestraling geven. De nauwgezette bestraling zorgt ervoor dat we het omliggende gezonde weefsel beter kunnen sparen, waardoor patiënten minder bijwerkingen ervaren. Bovendien is de behandeling voor hen minder belastend, want vanwege de hogere dosis hebben patiënten minder bestralingsbehandelingen nodig.
Drie jaar MR-Linac in Radiotherapiegroep
In juni 2021 is de Elekta Unity, de MR-Linac, bij Radiotherapiegroep in gebruik genomen. In de regio zijn er behalve de academische centra nog geen andere zorginstellingen die over een MR-Linac beschikken. Met behulp van de MR-Linac behandelen we veel patiënten met prostaatkanker. Andere groepen zijn onder andere patiënten met endeldarmtumoren en patiënten met een beperkt aantal uitzaaiingen in lymfeklieren, bijnier en lever. Paul Jeene, radiotherapeut-oncoloog: “Patiënten met tumoren in de bovenbuik kwamen eerder niet in aanmerking voor bestraling, ontzettend fijn dat de MR-Linac hierin verandering heeft gebracht.“
Uitbreiding behandelingen
We werken hard om de behandelmogelijkheden van de MR-Linac uit te breiden voor nieuwe indicaties en patiëntengroepen. Op korte termijn starten we met een landelijke studie waarin we onderzoeken of voor een bepaalde patiëntengroep met endeldarmkanker, bestraling op de MR-Linac een alternatief kan zijn voor een operatie. Daarnaast gaan we onderzoeken of patiënten met uitzaaiingen in een lymfeklier met een éénmalige bestraling kunnen worden behandeld. Met deze onderzoeken zetten we niet alleen in op patiëntvriendelijkere behandelingen, maar willen we ook bijdragen aan het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg.
Radiotherapiegroep maakt deel uit van het internationale MR-Linac Consortium. Samen zetten we ons in om de behandeling met de MR-Linac te verbeteren. We verrichten onderzoek om behandelingen op de MR-Linac te evalueren en te optimaliseren want de zorg kan altijd nog beter.
Innovatie MR-Linac
Later dit jaar krijgen wij in Radiotherapiegroep als één van de eerste niet-academische centra ter wereld, de mogelijkheid voor ‘comprehensive motion management’ op de MR-Linac. Dit is een geavanceerde beeldtechniek waarbij de vorm en grootte van de tumor evenals beweging die ontstaat door bijvoorbeeld ademhaling, nauwlettend gevolgd worden. Hiermee houden we continu nóg beter zicht op de tumor en kunnen we indien nodig gedurende de behandeling ook daadwerkelijk de bestralingsbundel hierop aanpassen. Hiermee wordt het bestralingsgebied kleiner en dus nog preciezer.