Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Anuskanker

Anuskanker

anuscarcinoom


Inleiding

Het anuscarcinoom (een tumor van de anushuid) is een zeldzaam voorkomende tumor. Het aantal nieuwe ziektegevallen in Nederland is echter in de laatste 10 jaar wel toegenomen. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen, meestal op een leeftijd tussen 55 en 65 jaar. Een verhoogd risico op het krijgen van anuskanker is o.a. bij infectie met bepaalde types van het humaan papillomavirus.

De belangrijkste klachten zijn pijn bij de anus bij ontlasting of spontaan. Ook anaal bloed- en/of slijmverlies en loze aandrang zijn veel gehoorde klachten.

Behandelmethoden

Bestraling is de behandeling voor het anuscarcinoom, vaak in combinatie met chemotherapie. Een operatie (zogenaamde salvage chirurgie) wordt alleen gedaan in het geval er onvoldoende effect is van de bestraling en chemotherapie. Dit komt echter bijna niet voor.

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van anuskanker leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.

Ook kunt u het PDF bestand hieronder bekijken en/of downloaden via de pijl ↓ in het midden boven het boekje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH