Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Darmkanker

Darmkanker

coloncarcinoom, sigmoidcarcinoom, rectumcarcinoom, endeldarmkanker

 

Inleiding

Dikkedarmkanker is een tumor die kan ontstaan vanuit het stuk darm vanaf het einde van de dunne darm tot de anus. Deze tumoren kunnen op poliepen lijken. Dikkedarmkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar. Bij 5 tot 10% van de patiënten is sprake van een erfelijke vorm van dikkedarmkanker.

De tumor ontstaat vanuit cellen die de binnenbekleding van de darmwand vormen. De tumor kan door de darmwand groeien en uitzaaien via de lymfeklieren en/of bloedbaan. Belangrijke veelvoorkomende symtomen kunnen verandering van het stoelgangpatroon zijn, bloed bij de ontlasting en loze aandrang.

Behandelmethoden

We maken onderscheid bij darmkanker tussen twee soorten: 1. colon- of sigmoidcarcinoom en 2. rectum/endeldarm kanker. Bij beide is een operatie de meest toegepaste behandeling.

Afhankelijk van het stadium van de ziekte is bij rectumcarcinoom een combinatie met bestraling nodig. Dit kan alleen een korte behandeling voorafgaand aan de operatie zijn of een langere serie met bestralingen in combinatie met chemotherapie.

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van darmkanker leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.

Ook kunt u het PDF bestand hieronder bekijken en/of downloaden.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH