Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Hersentumoren

Hersentumoren

+ stereo (uitzaaiingen)

 

Inleiding

Een hersentumor ontstaat uit de kwaadaardig ontaarde cellen van de hersenen zelf of van de hersenvliezen. Tumoren die hieruit voortkomen worden primaire hersentumoren genoemd. Voorbeelden hiervan zijn astrocytoom, glioblastoom of meningeoom.

Daarnaast kunnen in de hersenen uitzaaiingen (metastasen) ontstaan van kanker elders in het lichaam (zoals longkanker of borstkanker). Veel voorkomende klachten van een hersentumoren zijn uitvalsverschijnselen (zoals verlammingsverschijnselen), concentratie- en spraakstoornissen, epilepsie, hoofdpijn, soms gepaard gaand met misselijkheid en braken.

Behandelmethoden

Primaire hersentumoren worden vaak gecombineerd behandeld. Bij voorkeur wordt de tumor eerst operatief verwijderd.  Chirurgie kan, afhankelijk van de soort tumor, worden gevolgd door een serie uitwendige bestralingen al dan niet in combinatie met chemotherapie. Een voorbeeld van een combinatie behandeling met operatie, bestraling en chemotherapie is het glioblastoom.

Ook alleen bestraling wordt wel eens gegeven, zoals bij het meningeoom. Echter hier is ook een combinatie van behandelingen mogelijk, afhankelijk van veel factoren zoals wel of geen klachten, plaats en grootte van de tumor en algehele conditie van de patiënt.

Uitzaaiingen naar de hersenen (maximaal drie met beperkte omvang) kunnen zogenaamd radiochirurgisch behandeld worden. Bij deze techniek wordt, met een zeer hoge stralingsdosis, een beperkt aantal bestralingen (meestal één tot drie) op de tumor gegeven. Hierdoor worden de tumorcellen vrijwel direct gedood. Vanwege de hoge dosis per keer kan dit echt alleen maar op een beperkt gebied omdat anders de schade aan het omliggende gezonde weefsel te groot wordt.

Voor bepaalde indicaties kan protonentherapie een optie zijn. Uw radiotherapeut-oncoloog zal dit met u bespreken. Op de pagina samenwerking leest u meer over onze samenwerking met protonencentra.

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van tumoren in de hersenen leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie. Ook kunt u het PDF bestand via onderstaande link(s) bekijken en/of downloaden.

Behandelwijzer Bestraling op de hersenen
Behandelwijzer Stereotactische bestraling op de hersenen

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH