Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Kanker hoofd-hals gebied

Kanker hoofd-hals gebied

 

Inleiding

Kanker in het hoofd-halsgebied is een van de meest voorkomende vormen van kanker en dan met name die van de slijmvliezen in mond en keel. Vaak worden de meeste tumoren in het mond- en keelgebied pas in een laat stadium opgespoord omdat de symptomen (oorpijn, keelpijn, bloedende weefsels in de mond en keel) niet altijd herkend worden en de meeste tumoren in dit gebied vrij snel groeien. Het gevolg hiervan is dat de kans op genezing kleiner is en de behandeling ingrijpender. Het is dus van belang de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen.

Er wordt een indeling in type kanker gemaakt afhankelijk van de plaats waar deze tumoren zijn ontstaan. De meest voorkomende typen hoofd-halstumoren zijn:

  • neusbijholtekanker
  • speekselklierkanker
  • mondholtekanker
  • keelkanker
  • strottenhoofdkanker

Bij keelkanker wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • neus-keelholtekanker
  • mond-keelholtekanker
  • hypopharynxkanker

Behandelmethoden

Afhankelijk van het type hoofd-halstumor en de fase waarin de ziekte zich bevindt wordt er een keuze gemaakt tussen verschillende behandelingen: alleen een operatie, alleen bestraling, een operatie of bestraling in combinatie met chemotherapie of zelfs een combinatie van alles. Omdat dit een complexe materie is, worden deze operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. Het overleg en (verder) behandeladvies vindt daar ook plaats.

Omdat bestraling soms wel tot zeven weken lang kan duren en (zonder chemo) in elk bestralingsinstituut kan plaatsvinden, wordt daarvoor verwezen naar het voor patiënt dichtstbijzijnde bestralingsinstituut.

Uitzaaiingen naar de hersenen (maximaal drie met beperkte omvang) kunnen zogenaamd radiochirurgisch behandeld worden. Bij deze techniek wordt, met een zeer hoge stralingsdosis, een beperkt aantal bestralingen (meestal één tot drie) op de tumor gegeven. Hierdoor worden de tumorcellen vrijwel direct gedood. Vanwege de hoge dosis per keer kan dit echt alleen maar op een beperkt gebied omdat anders de schade aan het omliggende gezonde weefsel te groot wordt.

Voor bepaalde indicaties kan protonentherapie een optie zijn. Uw radiotherapeut-oncoloog zal dit met u bespreken. Op de pagina samenwerking leest u meer over onze samenwerking met protonencentra.

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van kanker in het hoofd-hals gebied leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.

Ook kunt u het PDF bestand hieronder bekijken en/of downloaden.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH