Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Leverkanker

Leverkanker

 

Inleiding

Wanneer er over leverkanker wordt gesproken, wordt er vaak gedoeld op één of meerdere uitzaaiingen in de lever. Leverkanker die in de lever zelf ontstaat, waarvan het hepatocellulair carcinoom (HCC) de meest voorkomende vorm is, is in Nederland zeldzaam.
Uitzaaiingen in de lever worden veroorzaakt door kanker elders in het lichaam, bijvoorbeeld darm-, borst- of longkanker. In het begin geven ze alleen vage klachten, zoals vermoeidheid of gewichtsverlies. Als de uitzaaiingen groter worden kunnen ze lokale klachten geven, zoals pijn.
Het HCC ontstaat vanuit de meest voorkomende levercellen, de hepatocyten. Deze vorm van kanker ontstaat meestal door een langdurige beschadiging van de lever door bijvoorbeeld een chronische infectie (hepatitis) of door schadelijke stoffen, zoals alcohol of medicatie.

Behandelmethoden

Uitzaaiingen in de lever gaan vaak gepaard met uitzaaiingen in andere organen, zoals de longen of het skelet. Ze worden in dat geval vaak behandeld met chemotherapie. Uitzaaiingen van darmkanker kunnen zich ook beperken tot alleen de lever en kunnen dan lokaal worden behandeld. Een operatie is de belangrijkste lokale behandeling. Alternatieven zijn stereotactische radiotherapie of RFA (radio frequentie ablatie). Met stereotactische radiotherapie wordt er heel nauwkeurig op de uitzaaiing een hoge bestralingsdosis gegeven. Deze behandeling wordt in Deventer gedaan.

Behandelwijzer

Meer informatie over de stereotactische behandeling van de lever leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.

Ook kunt u het PDF bestand hieronder bekijken en/of downloaden.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH