Longkanker
Inleiding
Longkanker is een vorm van kanker uitgaande van de longen en/of luchtwegen. Longkanker komt voor bij mannen en vrouwen, ook op jongere leeftijd. Het roken van sigaretten, pijp of sigaren kan een rol spelen bij het ontstaan ervan. Ook intensief meeroken kan invloed hebben.
Bij ongeveer 85% van de patiënten gaat het om een niet-kleincellig bronchuscarcinoom (NSCLC), in de meeste andere gevallen betreft het een kleincellig bronchuscarcinoom (SCLC). De zogenaamde pancoasttumor is een vorm van een niet-kleincellig type longkanker die groeit vanuit de top van de long.
Behandelmethoden
De behandeling van longkanker is afhankelijk van het type NSCLC of SCLC, de plek (de pancoasttumor bijvoorbeeld), de grootte en de uitbreiding van de tumor en uw conditie. In een multidisciplinair overleg besluiten we wat voor u de beste (combinatie) behandeling is. Dit kan bijvoorbeeld alleen opereren of bestralen zijn maar ook een combinatie hiervan met of zonder chemotherapie. Uitwendige bestraling vervult in ieder geval een steeds grotere rol in de behandeling van longkanker.
Uitgebreide en speciaal op uw situatie toegespitste informatie over het bestralingsgebied, manier van bestralen, aantal bestralingen, bijwerkingen en andere praktische zaken krijgt u tijdens uw eerste bezoek aan uw radiotherapeut-oncoloog.
Behandelwijzer
Meer informatie over de behandeling van kanker in de longen leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.
Ook kunt u het PDF bestand hieronder bekijken en/of downloaden.