Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Slokdarmkanker

Slokdarmkanker

oesofaguscarcinoom

 

Inleiding

Er zijn twee soorten slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in het slijmvlies dat de slokdarm bekleedt. Deze vorm wordt geassocieerd met overmatig roken en alcoholgebruik. Een adenocarcinoom ontstaat meestal onderin de slokdarm, vlakbij de overgang naar de maag en wordt veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm. Veel voorkomende symptomen van slokdarmkanker zijn een moeizame passage van voedsel, braken, pijn achter het borstbeen en afvallen.

Behandelmethoden

De behandeling van slokdarmkanker is vaak een combinatie van operatie, bestralingen en chemotherapie. Tijdens een multidisciplinair overleg wordt de behandeling besproken en met elkaar afgestemd. Meestal is de behandeling een operatie. Vaak wordt deze voorafgegaan door een combinatie van 4½ week bestralen met wekelijks een chemokuur. Als de tumor niet volledig te verwijderen is of als de patiënt de operatie conditioneel niet aankan of er vanaf ziet, kan er behandeld worden met 5½ week bestralingen gecombineerd met wekelijkse chemokuren.
Als er geen sprake meer kan zijn van genezen, omdat er bijvoorbeeld uitzaaiingen in andere organen zijn, kan bestraling worden gebruikt om klachten te verlichten. Hierbij kan er gekozen worden voor een korte serie uitwendige bestralingen of voor een eenmalige inwendige bestraling onder narcose.

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van slokdarmkanker leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.

Ook kunt u het PDF bestand hieronder bekijken en/of downloaden.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH