Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Vaginakanker

Vaginakanker

 vaginacarcinoom

 

Inleiding

Vaginakanker is een kwaadaardig gezwel dat in de vagina ontstaat. Deze vorm van kanker wordt ook wel schedekanker of vaginacarcinoom genoemd. Vaginakanker is uiterst zeldzaam: slechts 1 à 2% van alle gevallen van kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Deze kankersoort wordt meestal aangetroffen bij vrouwen van 50 jaar en ouder.
Plaveiselcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van vaginakanker. Circa 90% van de vrouwen met vaginakanker heeft met deze vorm te maken. Plaveiselcelcarcinomen gaan uit van de cellen die het slijmvlies van de vagina bekleden. De overige 10% bestaat uit andere typen, waarvan de meeste uitgaan van kliercellen (adenocarcinoom). Daarnaast zijn er nog heel zeldzame vormen, zoals melanoom, kiemceltumoren en sarcomen. Bij vroegtijdige ontdekking is vaginakanker in de meeste gevallen goed te behandelen.

Behandelmethoden

De behandeling van vaginakanker hangt af van hoe uitgebreid het gezwel is. Als de tumor beperkt is tot het bovenste 1/3e deel van de vagina, dan zal in principe geprobeerd worden om met een operatie het gehele gezwel te verwijderen. Als het gezwel verder uitgebreid is, of als vermoed wordt dat dat het geval is, dan zal er een combinatie plaatsvinden van een lange serie dagelijkse uitwendige bestralingen met of zonder chemotherapie vaak gevolgd door inwendige bestralingen.

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van vaginakanker leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.

Ook kunt u het PDF bestand hieronder bekijken en/of downloaden.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH