Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Vulvakanker

Vulvakanker

vulvacarcinoom – schaamlipkanker
 

Inleiding

Vulvakanker (vulvacarcinoom, schaamlipkanker) is een kwaadaardige ontaarding van de cellen in de huid rond de vagina. Vulvakanker komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 60 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Er zijn ongeveer 200 nieuwe gevallen per jaar bekend in Nederland.

De goedaardige chronische huidziekte lichen sclerosus ontaardt soms in vulvakanker. De huidafwijking VIN (vulvaire intra-epitheliale neoplasie) die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), speelt ook een rol in het ontstaan van vulvakanker. Veel voorkomende klachten zijn zwellingen, pijn, jeuk, bloedverlies en een schrijnend gevoel bij het plassen.

Behandelmethoden

De behandelmethoden van het vulva carcinoom zijn erg uiteenlopend en zijn afhankelijk van veel factoren. De fase (stadium) waarin de ziekte zich bevindt is een heel belangrijke hierin en daarmee samenhangend de kans op tumorcontrole lokaal of op afstand (kliergebieden). Bovendien wordt er een afweging gemaakt over de kans op behoud van functionaliteit van blaas, anus en/of clitoris en het risico op complicaties (met name wondgenezingsstoornissen, lymfoedeem).

Een operatieve verwijdering van de tumor kan volstaan in een zeer vroeg stadium. Vaak echter zal er een combinatie plaatsvinden van behandelingen, operatie en/of een serie uitwendige bestralingen eventueel gevolgd door chemotherapie.

Zie voor een uitgebreidere uitleg: Oncoline vulvacarcinoom

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van vulvakanker leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.

Ook kunt u het PDF bestand hieronder bekijken en/of downloaden.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH