Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Weke delen kanker

Weke delen kanker

Sarcomen

 

Inleiding

Weke delen kanker/sarcoom is een tumor die ontstaat vanuit het steun-, vet- of bindweefsel. Er bestaan tumoren van dit type die snel en agressief uitzaaien en typen die langzaam groeien en niet of nauwelijks uitzaaien.

Weke delen kanker/sarcomen zijn zeer zeldzaam en komen vooral voor bij kinderen en ouderen. Waardoor weke delen kanker ontstaat, is onbekend. Soms speelt erfelijkheid een rol. Deze vormen van kanker zijn meestal pas in een laat stadium zichtbaar als zwelling bij benen, armen en/of gewrichten. Ook geven ze pas laat klachten, omdat ze, tussen andere weefsels gelegen, vaak pas laat druk op organen, bloedvaten of zenuwen geven.

Behandelmethoden

Deze tumoren zijn zo zeldzaam en worden om deze reden altijd in samenwerking met een academisch medisch centrum behandeld. De behandeling is vaak een combinatie van uitwendige bestraling gevolgd door chirurgie. Soms wordt de volgorde van behandeling omgedraaid. Dit hangt af van veel factoren, onder andere van het soort sarcoom of de uitbreiding/grootte van de tumor.

De chirurgie vindt altijd plaats in een gespecialiseerd centrum (vrijwel in ieder academisch ziekenhuis bestaat die mogelijkheid). Radiotherapie mag overal gegeven worden. Omdat de behandeling gemiddeld 30 afzonderlijke sessies bedraagt, wordt voor de bestralingsbehandeling vaak gekozen voor een locatie in de buurt van de woonplaats van de patiënt.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH