Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Ziekte van Kahler

Ziekte van Kahler

multipel myeloom

 

Inleiding

De ziekte van Kahler (multipel myeloom) is een kwaadaardige woekering van bloedcellen uit het beenmerg in het bot (plasmacellen). Deze kanker komt met name voor bij mensen ouder dan 60 jaar, maar ook jongere mensen kunnen hierdoor getroffen worden. De oorzaak is onbekend.

Mensen met een multipel myeloom kunnen onder andere last krijgen van botpijn, spontane botbreuken, vermoeidheid, bloedarmoede, verhoogde gevoeligheid voor infecties, algehele malaise en nierfunctiestoornissen. Soms wordt de ziekte ‘bij toeval’ ontdekt. Vaak zijn veel botten tegelijk aangetast door de ziekte maar er komt ook een zeldzame variant voor waarbij alleen op één plek (meestal een wervel) een zwelling is. Dit is het solitair plasmacytoom.

Behandelmethoden

Omdat de ziekte zich in het beenmerg/bloed bevindt is chemotherapie de belangrijkste behandeling. Radiotherapie wordt vooral bij pijnlijke plekken van de ziekte/ aangetaste botten gegeven ter verlichting van de pijn. Ook wordt er bestraald na een operatie van een door de ziekte aangetast en gebroken bot. Vaak is een enkele bestraling voldoende, soms ook meerdere bestralingssessies (met name bij solitair plasmacytoom).

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH