Apparatuur
Bij Radiotherapiegroep maken we gebruik van state-of-the art apparatuur die het mogelijk maakt behandelingen uit te voeren volgens de nieuwste behandeltechnieken. Onze medewerkers zijn -in samenwerking met collegae- internationaal actief in het ontwikkelen van applicaties voor het uitvoeren van kwaliteitsbewaking. De ideeën en software-verbeteringen die hieruit voortvloeien worden door gebruikers over de hele wereld toegepast. Hieronder vindt u een actueel overzicht van onze apparatuur per locatie.
Bestralingstoestellen
Radiotherapiegroep beschikt over state-of-the-art bestralingsapparatuur op onze behandellocaties Deventer, Arnhem, Ede en Apeldoorn.
In ARNHEM zijn zes bestralingsruimtes met vier operationele lineaire versnellers waarmee uitwendige bestralingen worden uitgevoerd. Dit zijn Synergy of Synergy-platform toestellen van Elekta, uitgerust met verschillende fotonen- (6 en 10 MV) en elektronenenergieën (6, 8, 10, 12 en 15 MeV). Alle machines zijn voorzien van een Agility MLC, IView portal imagers, XVI conebeam, Civco LE (long extension) Universal Couchtop en TCSA tafelaansturing. Eén toestel, een Elekta Axesse, is speciaal ingericht voor stereotactische bestralingen en beschikt over een 6D Protura behandeltafel. Er wordt gebruik gemaakt van flattening filter free (FFF) bestralingbundels.
In EDE is er één Elekta systeem in gebruik die voorzien is van alle moderne systemen als Agility MLC, conebeam CT en Epid, Civco LE Universal couchtop en TCSA tafel aansturing.
In DEVENTER staan vier bestralingstoestellen. Drie hiervan zijn conventionele toestellen van Elekta. Al deze toestellen beschikken over een Agility MLC en een cone-beam CT. Verder beschikken twee van deze toestellen over de mogelijkheid om flattening filter free (FFF) te werken. Ook is er een Unity MR-linac van Elekra aanwezig met een 1.5T geïntegreerde MRI.
In APELDOORN hebben we twee bestralingstoestellen.
Brachytherapie
In Arnhem worden zowel blaas- en vaginatumoren behandeld met behulp van brachytherapie.
Het brachytherapieteam in Arnhem is leidend op het gebied van behandeling van blaastumoren. Er wordt een laparoscopische implantatietechniek gebruikt met behulp van een DaVinci robot.
Voor de primaire brachytherapie bij vagina tumoren wordt de MUPIT applicator ingezet. Voor cervixtumoren wordt gebruik gemaakt van de Utrecht applicator waarbij ook naalden in de tumor worden bijgeplaatst.
In Arnhem zijn zowel een Flexitron HDR en PDR afterloader van Elekta beschikbaar.
In Deventer behandelen we tumoren in de prostaat met I125 permanente implantatie of met HDR met afterloader.
Beeldvorming
In het bestralingsproces wordt zowel gebruik gemaakt van beeldvorming bij de voorbereiding als ook tijdens de bestraling zelf. In de voorbereiding wordt een CT-scan gemaakt en zo nodig ook MRI en/of PET met als doel lokalisatie en stadiëring van de tumor.
Voor de in-room beeldvorming zijn de Elekta machines uitgerust met een MV beeldvormend systeem (iView GT) en een kV conebeam CT (XVi) waarmee de patiëntpositie en houding wordt gecontroleerd. De iView GT systemen worden ook steeds vaker gebruikt voor QA doeleinden. Alle verplaatsingen worden automatisch en tot op 0.3 mm nauwkeurig uitgevoerd met de Theraview Couch Setup Assistant (TCSA) waarmee alle versnellers zijn uitgerust. Afhankelijk van de tumorsite en het protocol wordt er dagelijks in room imaging gedaan (on line) of de eerste drie of vier keer dagelijks en daarna wekelijks (off line, eNAL++ protocol). De correcties worden altijd toegepast. Met behulp van de fixatiemiddelen (thermoplast masker, vacuümmatras, enz.) en de beeldvorming op het toestel wordt een zo reproduceerbaar mogelijke ligging van de patiënt nagestreefd. Dankzij een samenwerkingsovereenkomst met Cablon Medical (Leusden) op het gebied van in room imaging kunnen we de nieuwste hard- en software mee ontwikkelen en snel introduceren in de kliniek.
Treatment planning
Radiotherapiegroep maakt op dit moment gebruik van twee verschillende treatment planning systemen (TPS) voor fotonen teletherapie.
In Arnhem wordt voor alle klinische planningen gebruik gemaakt van Pinnacle (Philips). Hiervoor is een SmartEnterprise syteem ingericht met thin clients. Pinnacle wordt gebruikt voor zowel conventionele, IMRT/VMAT en stereotactische technieken.
In Deventer wordt gewerkt met RayStation van RaySearch. Hierop worden alle teletherapie planningen gemaakt met uitzondering van de bestralingsplannen voor het Tomotherapy toestel.
Tafels
Alle bestralingstoestellen en voorbereidingsplekken zijn uitgerust met de laatste generatie koolstof tafelbladen (Long Extension Universal Couch Tops (LE UCT) van Civco) die een minimale verzwakking van de bestralingsbundel geven en over de hele lengte waarmee ze in de bestralingsbundel kunnen komen doorstraalbaar zijn. Twee versnellers, waaronder het stereotaxie toestel, zijn uitgerust met een 6D robotic couch top waarmee ook voor rotaties kan worden gecorrigeerd. Een hexapod op het stereotactie toestel en een protura op de andere. Het stereotactie toestel is als enige uitgerust met een Evo Beam tafelblad. Dankzij een samenwerkingsovereenkomst met Civco (Orange City, USA) voor de protura kunnen we de nieuwste hard- en software voor 6D correcties mee ontwikkelen en snel introduceren in de kliniek.