Voor professional Home Professional Behandelingen

Behandelingen

De radiotherapeut-oncologen van Radiotherapiegroep zijn allen gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van bepaalde tumorsoorten en de meest aangewezen behandeltechnieken. Hier vindt u een overzicht van kankersoorten en de voorgestelde behandelmethoden, inclusief een schematisch overzicht van de behandeling en een link naar een specifieke behandelwijzer.

Kankersoorten

Anuskanker

Het anuscarcinoom (een tumor van de anushuid) is een zeldzaam voorkomende tumor. Het aantal nieuwe ziektegevallen in Nederland is echter in de laatste 10 jaar wel toegenomen. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen op een leeftijd meestal tussen 55 en 65 jaar. Een verhoogd risico op het krijgen van anuskanker is onder andere bij infectie van bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV).

Asbestkanker

Het mesothelioom, asbestkanker of ook wel borstvlieskanker genaamd, is een vorm van kanker uitgaande van de vliezen van de borstkas en longen en/of luchtwegen. In 85% van de gevallen is blootstelling aan asbestvezels een oorzaak van deze ziekte. Om die reden wordt ook de naam asbestkanker gebruikt. De ziekte kan 20-50 jaar na blootstelling zelfs nog ontstaan.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker bij de baarmoedermond. We noemen dit het cervixcarcinoom. Vooral bij vrouwen van rond de 30 jaar komt de ziekte voor. De ziekte heeft als belangrijke oorzaak infectie met een bepaald soort van het humaan papillomavirus (HPV). Infectie hiermee treedt op via onbeschermde geslachtsgemeenschap.

Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een vorm van kanker in het slijmvlies van de baarmoederholte. We noemen dit endometriumcarcinoom. Vooral bij vrouwen in de overgang komt het endometriumcarcinoom voor met als voornaamste klacht vaginaal bloedverlies of zeurende pijn in de onderbuik.

Benigne aandoeningen

Goedaardige aandoeningen zijn een zeer uiteenlopende groep aandoeningen met als grote gemeenschappelijke eigenschap dat ze niet gevaarlijk voor de gezondheid zijn maar wel erg veel hinder dan wel klachten kunnen geven.

Blaaskanker

Blaaskanker is een woekering van cellen die binnenkant van de blaas bekleden, de zogenaamde epitheelcellen. Veel voorkomende klachten zijn bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen en een chronische blaasontsteking.

Borstkanker

Borstkanker, oftewel mammacarcinoom, is een kanker die zich in en om het borstweefsel van voornamelijk vrouwen tussen de 50 en 70 jaar ontwikkelt. Het is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het kan ook op andere leeftijden voorkomen en in zeldzame gevallen ook bij mannen. Soms is er sprake van een erfelijke factor.

Darmkanker

Dikkedarmkanker is een tumor die kan ontstaan vanuit het stuk darm vanaf het einde van de dunne darm tot de anus. Deze tumoren kunnen op poliepen lijken. Dikkedarmkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar. Bij 5 tot 10% van de patiënten is sprake van een erfelijke vorm van dikkedarmkanker.

Hersentumoren

Een hersentumor ontstaat uit de kwaadaardig ontaarde cellen van de hersenen zelf of van de hersenvliezen. Tumoren die hieruit voortkomen worden primaire hersentumoren genoemd. Voorbeelden hiervan zijn astrocytoom, glioblastoom of meningeoom.

Kanker hoofd-hals gebied

Kanker in het hoofd-halsgebied is een van de meest voorkomende vormen van kanker en dan met name die van de slijmvliezen in mond en keel. Vaak worden de meeste tumoren in het mond- en keelgebied pas in een laat stadium opgespoord omdat de symptomen (oorpijn, keelpijn, bloedende weefsels in mond en keel) niet altijd herkend worden. De meeste tumoren in dit gebied groeien vrij snel. Het gevolg hiervan is dat de kans op genezing kleiner is en behandeling ingrijpender. Het is dus van belang de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen.

Huidkanker

Huid is een orgaan dat bestaat uit verschillende typen cellen. Er zijn (epi)dermale cellen, cellen uit huidaanhangsels, zoals zweetklieren, talgklieren, haarzakjes en groepjes cellen die een functie hebben bij het voelen van pijn, warmte/kou en druk.

Er bestaan dus ook verschillende soorten huidkanker, waarvan basaalcelcarcinoom (deze huidkanker zaait in principe niet uit), plaveiselcelcarcinoom en melanoom de meest voorkomende zijn.

Leverkanker

Wanneer er over leverkanker wordt gesproken, wordt er vaak gedoeld op één of meerdere uitzaaiingen in de lever. Leverkanker die in de lever zelf ontstaat, waarvan het hepatocellulair carcinoom (HCC) de meest voorkomende vorm is, is in Nederland zeldzaam.

Longkanker

Longkanker is een vorm van kanker uitgaande van de longen en/of luchtwegen. Longkanker komt voor bij mannen en vrouwen, ook op jongere leeftijd. Het roken van sigaretten, pijp of sigaren kan een rol spelen bij het ontstaan ervan. Ook intensief meeroken kan invloed hebben.

Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker is een vorm van kanker die uitgaat van de cellen van ons immuunsysteem. De lymfeklierkankers worden grofweg in twee groepen verdeeld: het Hodgkin lymfoom (vroeger de ziekte van Hodgkin genoemd) en non-Hodgkin lymfomen (afkorting NHL). In de groep non-Hodgkin lymfomen zitten veel verschillende lymfeklierkankers die ieder een eigen behandeling nodig hebben.

Maagkanker

Zo’n 2 a 3% van de mensen krijgt maagkanker en dit aantal is de laatste jaren sterk afgenomen.

De maag is een groot orgaan, zodat er relatief laat klachten ontstaan. Bovendien zijn de klachten met namen in het begin vaak vaag, zoals milde pijn in de (boven)buik, snel een vol gevoel hebben, braken, afvallen zonder duidelijke oorzaak en sneller vermoeid zijn.

Prostaatkanker

De prostaat is een klier rondom de plasbuis bij mannen. Kanker van de prostaat (prostaatcarcinoom) is de meest voorkomende kanker bij mannen vanaf 40 jaar. Het mannelijk hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Daarnaast wordt een relatie met westerse eetpatronen (veel rood vlees en zuivel) vermoed. Ook erfelijke factoren spelen mee, gezien het verhoogde risico bij kinderen van vaders en andere verwanten met prostaatkanker.

Slokdarmkanker

Er zijn twee soorten slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in het slijmvlies dat de slokdarm bekleedt en wordt geassocieerd met overmatig roken en alcoholgebruik. Een adenocarcinoom ontstaat meestal onderin de slokdarm, vlakbij de overgang naar de maag en wordt veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm.

Vaginakanker

Vaginakanker (vaginacarcinoom) is een zeldzame kwaadaardige woekering van de bekledende cellen van de vaginawand. Meer dan 90% van de vaginacarcinomen betreft een plaveiselcelcarcinoom, ongeveer 5% een adenocarcinoom. Andere primaire maligniteiten waaronder het sarcoma botryoides en het maligne melanoom zijn zeer zeldzaam.

Vulvakanker

Vulvakanker (vulvacarcinoom, schaamlipkanker) is een kwaadaardige ontaarding van de cellen in de huid rond de vagina. Vulvakanker komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 60 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Er zijn ongeveer 200 nieuwe gevallen per jaar bekend in Nederland.

Weke delen kanker

Weke delenkanker/sarcoom is een tumor die ontstaat vanuit het steun-, vet- of bindweefsel. Er bestaan tumoren van dit type die snel en agressief uitzaaien en typen die langzaam groeien en niet of nauwelijks uitzaaien.

Zaadbalkanker

Een tumor die ontstaat vanuit de kiemcellen in de testikel/zaadbal noemen we een testiscarcinoom. De basis voor deze aandoening wordt waarschijnlijk al gevormd in de foetale periode.
Zaadbalkanker komt voornamelijk voor bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar. Soms is deze ook erfelijk bepaald.

Ziekte van Kahler

De ziekte van Kahler (multipel myeloom) is een kwaadaardige woekering van bloedcellen uit het beenmerg in het bot (plasmacellen). Deze kanker komt met name voor bij mensen ouder dan 60 jaar, maar ook jongere mensen kunnen hierdoor getroffen worden. De oorzaak is onbekend.

Onze specialisten

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH