Goed nieuws! Onze in-service opleiding tot radiotherapeutisch laborant heeft officieel de CZO-erkenning gekregen. Een CZO-erkenning is een officiële certificering die zorgorganisaties en opleidingsinstituten in Nederland kunnen verkrijgen van het College Zorgopleidingen (CZO). Dit bevestigt dat de kwaliteit van onze zorgopleiding voldoet aan de landelijke normen en eisen. Onze studenten die de in-service opleiding succesvol afronden, krijgen dan ook een diploma, dat landelijk in de zorg wordt erkend.
In onderstaand interview vertelt Aukje Knijff over de in-service opleiding.
Aukje Knijff begon in 2019 als radiotherapeutisch laborant (MBB’er) bij Radiotherapiegroep. Sinds enkele jaren is zij tevens praktijkopleider voor MBB’ers in opleiding. Ze heeft, samen met Claudi Assen, een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten van de in-service opleiding. Aukje: “We zijn een aantal jaar geleden begonnen met het aanbieden van een in-service opleiding om nieuw personeel aan te trekken, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en het werven van meer collega’s uit de buurt.”
In-service opleidingstraject
Het in-service traject duurt 34 maanden en begint met vijf maanden opleiding aan de Erasmus MC Academie in Rotterdam, gevolgd door ruim twee jaar praktijkopleiding. “Gedurende de opleiding bouwen de studenten hun vaardigheden langzaam op, van eenvoudige naar complexere taken”, legt Aukje uit. “Elk jaar doorlopen ze drie verschillende werkplekken – de versneller, CT en planning – waarbij hun kennis steeds verder wordt uitgebreid. De opleiding is vrij technisch en een beetje kennis van natuurkunde en wiskunde is daarom wel handig. Daarnaast moet je houden van het werken met mensen en is het belangrijk interesse te willen tonen in patiënten. Het is ons doel om elke behandeling zo prettig mogelijk te maken voor de patiënten, dit maakt het werk zingevend en dankbaar.
Naast de eerste vijf maanden theorie, lopen de studenten ook stage in een naastgelegen ziekenhuis op onder andere de verpleegafdeling en radiologie. En in het derde jaar, het afstudeerjaar, volgt een externe radiotherapiestage en een afstudeeronderzoek. Het onderwerp van dat onderzoek wordt samen met de innovatie MBB’ers bepaald.”
Eigen regie en flexibiliteit
“Studenten worden gekoppeld aan een aantal vaste werkbegeleiders binnen Radiotherapiegroep, waarmee ze hun loopbaan samen vormgeven. “De studenten hebben de regie grotendeels zelf in handen, ze kunnen aangeven wat ze willen leren en de leeromgeving aanpassen aan hun eigen wensen. Er kan ook meegekeken worden met andere disciplines of op andere werkplekken. Dit zorgt voor een flexibel leerproces waar veel ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Uiteraard houden wij de controle dat dit binnen de gestelde opleidingseisen gebeurt.”
Ondersteuning door Radiotherapiegroep
“We werken constant aan het verbeteren van de in-service opleiding, onder andere door deel te nemen aan de landelijke kwaliteitscommissie en door regelmatig te evalueren met de studenten. De officiële erkenning van de opleiding door het College Zorgopleidingen is een mooie beloning en motivatie voor het al het werk dat we samen met de collega’s verrichten om nieuwe collega’s zo goed mogelijk op te leiden.