Uitwendige bestraling minder belastend voor slokdarm patiënten

Op 21 september jl. promoveerde Paul Jeene, radiotherapeut bij Radiotherapiegroep aan de Universiteit van Amsterdam. Een groot onderdeel van zijn proefschrift betrof de landelijke POLDER studie. Met deze studie is aangetoond dat uitwendige radiotherapie bij slokdarmkanker minstens zo effectief is als brachytherapie maar minder belastend is voor de patiënt en sneller lijkt te werken. De slikklachten van de patiënt worden verminderd waardoor de kwaliteit van leven hoger wordt. Voldoende materiaal voor een interessant proefschrift.

Uitwendige variant leidt snel tot resultaat

Jaarlijks krijgen 572.000 mensen wereldwijd de diagnose slokdarmkanker. Het is een ziekte die veelal bij mannen voorkomt en als maar toeneemt. Als een patiënt met klachten naar de zorgverlener komt, is er vaak al sprake van uitzaaiingen. Verreweg de meeste patiënten ondervinden dan problemen met het doorslikken van voedsel. Voorheen werden patiënten veelal behandeld met brachytherapie (inwendige radiotherapie). De laatste jaren wordt door de specialisten de voorkeur gegeven aan uitwendige bestraling i.p.v. brachytherapie. De belangrijkste reden hiervoor is dat de uitwendige variant een relatief eenvoudige bestraling is die snel aanslaat en minder belastend is voor de patiënt. Doordat er minder zorgverleners betrokken zijn bij deze behandeling kan een patiënt bij klachten snel geholpen worden om de slikklachten te verminderen. De effectiviteit van uitwendige bestraling op slikklachten was echter nooit goed onderzocht.

POLDER studie

Ondanks dat externe radiotherapie al geruime tijd de voorkeur bij patiënten in de palliatieve fase heeft, was er geen wetenschappelijk bewijs. Dat was voor Paul Jeene de reden om in 2015 vanuit zijn opleiding/baan bij AmsterdamUMC de studie op te zetten en vervolgens bij Radiotherapiegroep voort te zetten. Maar liefst 125 patiënten namen deel aan de studie door heel Nederland en dat zorgde voor representatieve data. Op basis van deze resultaten kan uitwendige bestraling als standaard behandeling worden opgenomen in de nieuwe Nederlandse richtlijn voor de behandeling van slokdarmkanker.

Proefschrift

De uitkomsten van de studie heeft Paul Jeene gebruikt in zijn proefschrift “Optimizing locoregional control with radiotherapy in esophageal cancer”.

Het proefschrift is te downloaden op de website van de Universiteit van Amsterdam.

Teamwork

De totstandkoming van dit proefschrift was niet mogelijk geweest zonder de begeleiding van co-promotor dr. Maarten Hulshof, radiotherapeut-oncoloog in het AmsterdamUMC en prof. dr. Coen Rasch, hoogleraar radiotherapie LUMC. Daarnaast hebben collega’s uit het hele land belangenloos meegewerkt aan diverse onderdelen van dit proefschrift.

Tot slot danken wij alle patiënten die hebben deelgenomen aan de diverse onderzoeken om zo de zorg voor andere patiënten te verbeteren. En natuurlijk feliciteren wij Paul Jeene van harte met zijn promotie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH