Voor professional Home Professional MR-linac

MR-linac

Een MR-linac is een combinatie van een bestralingsapparaat en een diagnostische MRI-scanner. Hierdoor wordt MRI-gestuurde bestraling mogelijk. Vlak voor en tijdens iedere bestraling worden MRI beelden gemaakt en het bestralingsplan aangepast naar de dagelijkse situatie.

De tumor en het gezonde weefsel kunnen beter in beeld worden gebracht. Hierdoor kan de bestraling nauwkeurig op de tumor gericht worden. Dit leidt tot mogelijk een hogere dosis bestraling op de tumor en een lagere dosis op omliggend gezond weefsel. Door gezond weefsel te sparen, ervaart de patiënt minder bijwerkingen, bijvoorbeeld minder klachten van diarree, incontinentie of impotentie.

Behandeling

Een behandeling op de MR-linac bestaat meestal uit 5 bestralingsbehandelingen. De belangrijkste voorwaarde is dat een patiënt veilig in een MRI scanner kan en ongeveer 60 minuten stil kan blijven liggen in rugligging. Voorafgaand aan de bestraling zal een planningsMRI plaatsvinden. Deze wordt gebruikt om een bestralingsplan te maken.
Een tot enkele weken later zal de behandeling starten. Iedere bestralingsbehandeling zal eerst een MRI scan worden gemaakt, en terwijl de patiënt in de MR-linac ligt, wordt een plan gemaakt naar de situatie van de dag. Aansluitend vindt dan de bestraling plaats.
De hele bestralingsbehandeling duurt per keer 45 tot 90 minuten duren.

wit

Patiëntcategorie

– patiënten met een laag tot intermediair risico prostaatcarcinoom
– patiënten met een of enkele lymfekliermetastasen in het bekken.
– kort bestralingsschema van het rectumcarcinoom

Momenteel zijn we bezig met de voorbereiding van stereotactische radiotherapie van levermetastasen.

wit

Specialisten

De radiotherapeuten die betrokken zijn bij dit project zijn:

  • Mevrouw E.M. Bongers
  • Mevrouw Dr. M.D. den Hartogh
  • Mevrouw M.A.D. Haverkort
  • De heer P.M. Jeene
  • Mevrouw K. Muller
  • Mevrouw G. Wester

Wilt u met één van hen in contact komen, neem dan telefonisch contact op via ons algemene telefoonnummer 088-779 00 00.
U kunt ook een mail sturen naar mrlinac@www.radiotherapiegroep.nl.

wit

Voorbereiding

In juli 2021 hebben we de eerste patiënt bestraald op onze MR-linac.

In de periode daarvoor waarin de voorbereidingen werden getroffen was een belangrijke mijlpaal in het project het inhijsen van de verschillende onderdelen. Dat was begin december 2020.

wit

Nieuws

Juni 2021

Eerste patiënt succesvol behandeld
In juni 2021 heeft Radiotherapiegroep de eerste patiënten succesvol bestraald op de MR-linac. Radiotherapiegroep is het eerste perifere instituut in Nederland dat een MR-linac in gebruik neemt. Er wordt gestart met gehypofractioneerde behandeling van patiënten met een prostaatcarcinoom en oligo-kliermetastasen in het bekken.

April 2021

Mijlpaal in MR-linac project
Radiotherapiegroep is bijna klaar met de installatie van de Unity, een MR-linac van Elekta. Eind 2020 vond de levering van de MR-linac plaats en is maandenlang werk verricht om het bestralingsapparaat te installeren. Inmiddels is de eerste MRI-scan gemaakt. Met Pasen voor de deur werd deze eerste scan van een paashaas gemaakt.

Onze specialisten

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH