Voor professional Home Professional MR-linac

MR-linac

De MR-linac is een combinatie van een radiotherapie-versneller en een diagnostische MRI-scanner. Hierdoor wordt MRI-gestuurde bestraling mogelijk. Vlak voor iedere bestraling worden MRI beelden gemaakt en het bestralingsplan aangepast naar de dagelijkse situatie. Ook gedurende de bestraling kunnen MRI-beelden gemaakt worden, zodat de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar is.

Deze bestralingsmethode heeft vele voordelen voor de kwaliteit van leven voor patiënten met kanker. De behandeling zorgt voor minder bijwerkingen omdat omliggende weefsels minder beschadigd worden. Ook kan met de MR-linac een tumor heel gericht met een hoge dosis bestraald worden. En het bestralen met de MR-linac biedt mogelijkheden voor patiënten die nu niet bestraald kunnen worden vanwege de lastige positie van de tumor.

We zijn verheugd dat we deze innovatieve bestralingstechniek medio 2021 aan onze patiënten kunnen bieden.

Behandeling

Een behandeling op de MR-linac bestaat meestal uit 5 bestralingsbehandelingen. De belangrijkste voorwaarde is dat een patiënt veilig in een MRI scanner kan en ongeveer 60 minuten stil kan blijven liggen in rugligging. Voorafgaand aan de bestraling zal een planningsMRI plaatsvinden. Deze wordt gebruikt om een bestralingsplan te maken.
Een tot enkele weken later zal de behandeling starten. Iedere bestralingsbehandeling zal eerst een MRI scan worden gemaakt, en terwijl de patiënt in de MR-linac ligt, wordt een plan gemaakt naar de situatie van de dag. Aansluitend vindt dan de bestraling plaats.
De hele bestralingsbehandeling zal per keer 45 tot 90 minuten duren.

wit

Patiëntcategorie

Er zal worden gestart met patiënten met een laag tot intermediair risico prostaatcarcinoom en patiënten met een of enkele lymfekliermetastasen in het bekken. De behandeling zal dan bestaan uit 5 fracties.

Hierna zullen de indicaties verder uitbreiden naar een kort bestralingsschema van het rectumcarcinoom en stereotactische radiotherapie van levermetastasen.

wit

Specialisten

De radiotherapeuten die betrokken zijn bij dit project zijn:

  • Mevrouw E.M. Bongers
  • Mevrouw Dr. M.D. den Hartogh
  • Mevrouw M.A.D. Haverkort
  • De heer P.M. Jeene

Wilt u met één van hen in contact komen, neem dan telefonisch contact op via ons algemene telefoonnummer 088-779 00 00.
U kunt ook een mail sturen naar mrlinac@radiotherapiegroep.nl.

wit

Voorbereiding

Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen om medio 2021 te kunnen starten met deze behandeling.

Een belangrijke mijlpaal in het project was het inhijsen van de verschillende onderdelen begin december 2020:

Eerste MRI-scan
Eind maart is de eerste MRI- scan gemaakt.

wit

Nieuws

April 2021

Mijlpaal in MR-linac project
Radiotherapiegroep is bijna klaar met de installatie van de Unity, een MR-linac van Elekta. Eind 2020 vond de levering van de MR-linac plaats en is maandenlang werk verricht om het bestralingsapparaat te installeren. Inmiddels is de eerste MRI-scan gemaakt. Met Pasen voor de deur werd deze eerste scan van een paashaas gemaakt.

Onze specialisten

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH