MR-linac
Een MR-linac is een combinatie van een bestralingsapparaat en een diagnostische MRI-scanner. Hierdoor wordt MRI-gestuurde bestraling mogelijk. Vlak voor en tijdens iedere bestraling worden MRI beelden gemaakt en het bestralingsplan aangepast naar de dagelijkse situatie.
De tumor en het gezonde weefsel kunnen beter in beeld worden gebracht. Hierdoor kan de bestraling nauwkeurig op de tumor gericht worden. Dit leidt tot mogelijk een hogere dosis bestraling op de tumor en een lagere dosis op omliggend gezond weefsel. Door gezond weefsel te sparen, ervaart de patiënt minder bijwerkingen, bijvoorbeeld minder klachten van diarree, incontinentie of impotentie.
Behandeling
Een behandeling op de MR-linac bestaat meestal uit 5 bestralingsbehandelingen. De belangrijkste voorwaarde is dat een patiënt veilig in een MRI scanner kan en ongeveer 60 minuten stil kan blijven liggen in rugligging. Voorafgaand aan de bestraling zal een planningsMRI plaatsvinden. Deze wordt gebruikt om een bestralingsplan te maken.
Een tot enkele weken later zal de behandeling starten. Iedere bestralingsbehandeling zal eerst een MRI scan worden gemaakt, en terwijl de patiënt in de MR-linac ligt, wordt een plan gemaakt naar de situatie van de dag. Aansluitend vindt dan de bestraling plaats.
De hele bestralingsbehandeling duurt per keer 45 tot 90 minuten duren.
Patiëntcategorie
– patiënten met een laag tot intermediair risico prostaatcarcinoom
– patiënten met een of enkele lymfekliermetastasen in het bekken.
– kort bestralingsschema van het rectumcarcinoom
– stereotactische radiotherapie van levermetastasen.
Specialisten
De radiotherapeuten die betrokken zijn bij dit project zijn:
- Mevrouw E.M. Bongers
- Mevrouw Dr. M.D. den Hartogh
- Mevrouw M.A.D. Haverkort
- De heer P.M. Jeene
- Mevrouw K. Muller
- Mevrouw G. Wester
Wilt u met één van hen in contact komen, neem dan telefonisch contact op via ons algemene telefoonnummer 088-779 00 00.
U kunt ook een mail sturen naar mrlinac@www.radiotherapiegroep.nl.