Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Borstkanker

Borstkanker

mammacarcinoom

 

Inleiding

Borstkanker, oftewel mammacarcinoom is een kanker die zich in en om het borstweefsel van voornamelijk vrouwen tussen de 50 en 70 jaar ontwikkelt. Het is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het kan ook op andere leeftijden voorkomen en in zeldzame gevallen bij mannen. Soms is er sprake van een erfelijke factor.

Behandelmethoden

Om borstkanker te behandelen, worden over het algemeen verschillende behandelingen naast elkaar gebruikt. Bestraling is er daar één van. Voor de bestraling zelf geldt dat er ook verschillende mogelijkheden zijn. Het kan zijn dat u alleen op de borst of op uw borstwand bestraald wordt. Het is ook mogelijk dat u op verschillende lymfekliergebieden bestraald wordt. We gebruiken de nieuwste bestralingstechnieken hiervoor. Deze maken het mogelijk om de bestraling zo uit te voeren dat zo min mogelijk schade aan omliggend weefsel optreedt. Bijvoorbeeld met behulp van de breathhold techniek kan het hart worden ontzien van een te hoge stralingsbelasting.

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van borstkanker leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie en via ons patiëntenportaal. Ook ontvangt iedere patiënt onze algemene informatiefolder.

 

Ademhalingsinstructie (breathhold)

Bij de bestraling van de linkerborst vragen wij u een ademhalingsinstructie op te volgen om het hart zoveel mogelijk te sparen. Als dit voor u van toepassing is, hoort u dat tijdens het consult met uw behandelend arts. Vervolgens krijgt u nadere uitleg van de voorlichtingslaborant. Hij/zij gaat met u deze techniek oefenen voorafgaand aan uw CT-scan. Om alles nog eens stapsgewijs na te kunnen lezen, geven wij u een inlegvel met instructie. Onderstaand voorlichtingsfilmpje van het AvL geeft meer duidelijkheid hoe u deze techniek thuis alvast kunt oefenen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH