Over Radiotherapiegroep Home Soorten kanker Huidkanker

Huidkanker

basaalcelkanker – melanoom – merkelcelkanker – plaveiselcelkanker

 

Inleiding

Huid is een orgaan dat bestaat uit veel typen cellen. Er zijn (epi)dermale cellen, cellen uit huidaanhangsels, zoals zweetklieren, talgklieren, haarzakjes en groepjes cellen die een functie hebben bij het voelen van pijn, warmte/kou en druk.

Er bestaan dus ook veel soorten huidkanker, waarvan basaalcelcarcinoom (deze vorm van kanker zaait in principe niet uit), plaveiselcelcarcinoom en melanoom de meest voorkomende zijn.

Deze ontstaan uit de zogenaamde (epi)dermale cellen van de huid en komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen, meestal vanaf 50 jaar. Langdurige blootstelling aan zonlicht wordt als belangrijkste veroorzaker van deze tumoren gezien. Ook langdurig gebruik van immuunsuppressiva geeft meer kans op deze tumoren.

Een zeldzame vorm van huidkanker is het Merkelcelcarcinoom. Dit is een agressief type huidtumor dat ontstaat vanuit cellen die een functie hebben bij het gevoel/tastzin van de huid.

Bekende symptomen zijn: jeuk, bloeden, zweren en veranderen van kleur. Ook kunnen zomaar nieuwe huidafwijkingen ontstaan of reeds aanwezige huidafwijkingen kunnen opeens veranderen.

Behandelmethoden

Operatieve/chirurgische verwijdering met voldoende marge is de belangrijkste behandeling bij huidtumoren. Soms ook in combinatie met een schildwachtklierprocedure, behalve bij basaalcelcarcinomen.

Wanneer de operatie niet ruim genoeg is geweest ter plaatse of er veel lymfeklieruitzaaiingen zijn gevonden, kan er na een operatie bestraald worden. Wanneer een operatie niet mogelijk is of cosmetisch niet aan de wensen voldoet, kan er ook bestraald worden.

Bij Radiotherapiegroep is een nieuwe behandelmethode mogelijk voor basaalcelcarcinomen. Een behandeling met de Esteya is kort (zes bestralingen in een periode van drie weken tijd) en patiëntvriendelijk. Er vindt een overleg plaats tussen de radiotherapeut-oncoloog en de dermatoloog om te bepalen of u hiervoor in aanmerking komt. De grootte van de tumor (maximaal 2 cm doorsnee, maximaal 5 mm diepte) speelt daarbij een rol evenals de vorm.

Mocht u niet in aanmerking komen voor een behandeling met de Esteya dan wordt de bestraling met andere technieken uitgevoerd. De voorbereiding en planning van de bestraling vergt meer tijd dan de behandeling zelf. Er zullen mallen en beschermingskappen op maat gemaakt moeten worden om belangrijke gezonde weefsels/organen die vlakbij de huidtumor liggen, te kunnen beschermen tegen bestraling. De bestralingsserie vindt dagelijkse plaats gedurende 3-4 weken.

Behandelwijzer

Meer informatie over de behandeling van huidkanker leest u in onze behandelwijzer. Deze ontvangt u bij uw eerste bezoek aan onze locatie.

Via onderstaande link(s) is het mogelijk het PDF bestand te bekijken en/of te downloaden.

Behandelwijzer Huidkanker
Behandelwijzer Huidtumoren Esteya

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH