Voor patiënt Home Patiënt Soorten kanker

Welke soorten kanker zijn er?

Kanker is een verzamelnaam voor de groei van kwaadaardige cellen. De verschillende soorten kanker worden meestal aangeduid met de plaats in het lichaam (zoals borstkanker), maar soms ook door de oorzaak (bijvoorbeeld asbestkanker). De keuze voor een behandeling is afhankelijk van het soort kanker en het stadium waarin de ziekte zich bevindt. De meest voorkomende behandelmethoden zijn chirurgie, chemotherapie en radiotherapie. Het kan voorkomen dat uw behandelend specialist kiest voor één van deze methoden of juist voor een combinatie ervan.

Hier vindt u een overzicht van de soorten kanker, met een korte beschrijving daarbij. Voor meer informatie hierover kunt u de behandelwijzer downloaden of uw behandelend arts raadplegen.

Soorten kanker

Anuskanker

Het anuscarcinoom (een tumor van de anushuid) is een zeldzaam voorkomende tumor. Het aantal nieuwe ziektegevallen in Nederland is echter in de laatste 10 jaar wel toegenomen. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen, meestal op een leeftijd tussen 55 en 65 jaar. Een verhoogd risico op het krijgen van anuskanker is o.a. bij infectie met bepaalde types van het humaan papillomavirus.

Asbestkanker

Het mesothelioom, asbestkanker of ook wel borstvlieskanker, is een vorm van kanker uitgaande van de vliezen van de borstkas en longen en/of luchtwegen. In 85% van de gevallen is blootstelling aan asbestvezels een oorzaak van deze ziekte. Om die reden wordt ook de naam asbestkanker gebruikt. De ziekte kan 20-50 jaar na blootstelling zelfs nog ontstaan.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker bij de baarmoedermond. We noemen dit het cervixcarcinoom. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen rond de 30 jaar. Een belangrijke oorzaak voor de ziekte is een infectie met een bepaald soort humaan papillomavirus (afgekort tot HPV). Infectie hiermee treedt op via onbeschermde geslachtsgemeenschap.

Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een vorm van kanker in het slijmvlies van de baarmoederholte. We noemen dit endometriumcarcinoom. Vooral bij vrouwen in de overgang komt het endometriumcarcinoom voor met als voornaamste klacht vaginaal bloedverlies of een zeurende pijn in de onderbuik.

Benigne aandoeningen

Goedaardige aandoeningen zijn een zeer uiteenlopende groep aandoeningen met als grote gemeenschappelijke eigenschap dat ze niet gevaarlijk voor de gezondheid zijn maar wel erg veel hinder dan wel klachten kunnen geven.

Blaaskanker

Blaaskanker is een woekering van cellen die de binnenkant van de blaas bekleden, de zogenaamde epitheelcellen. Veel voorkomende klachten zijn bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen en een chronische blaasontsteking.

Borstkanker

Borstkanker, ofwel mammacarcinoom, is een kanker die zich in en om het borstweefsel van voornamelijk vrouwen tussen de 50 en 70 jaar ontwikkelt. Het is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het kan ook op andere leeftijden voorkomen en in zeldzame gevallen ook bij mannen. Soms is er sprake van een erfelijke factor.

Darmkanker

Dikkedarmkanker is een tumor die kan ontstaan vanuit het stuk darm vanaf het einde van de dunne darm tot de anus. Deze tumoren kunnen op poliepen lijken. Dikkedarmkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar. Bij 5 tot 10% van de patiënten is sprake van een erfelijke vorm van dikkedarmkanker.

Hersentumoren

Een hersentumor ontstaat uit de kwaadaardig ontaarde cellen van de hersenen zelf of van de hersenvliezen. Tumoren die hieruit voortkomen worden primaire hersentumoren genoemd. Voorbeelden hiervan zijn astrocytoom, glioblastoom of meningeoom.

Kanker hoofd-hals gebied

Kanker in het hoofd-halsgebied is een van de meest voorkomende vormen van kanker en dan met name die van de slijmvliezen in mond en keel. Vaak worden de meeste tumoren in het mond- en keelgebied pas in een laat stadium opgespoord omdat de symptomen (oorpijn, keelpijn, bloedende weefsels in mond en keel) niet altijd herkend worden. De meeste tumoren in dit gebied groeien vrij snel. Het gevolg hiervan is dat de kans op genezing kleiner is en behandeling ingrijpender. Het is dus van belang de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen.

Huidkanker

Huid is een orgaan dat bestaat uit verschillende typen cellen. Er zijn (epi)dermale cellen, cellen uit huidaanhangsels, zoals zweetklieren, talgklieren, haarzakjes en groepjes cellen die een functie hebben bij het voelen van pijn, warmte/kou en druk.

Er bestaan dus ook verschillende soorten huidkanker, waarvan basaalcelcarcinoom (deze huidkanker zaait in principe niet uit), plaveiselcelcarcinoom en melanoom de meest voorkomende zijn.

Leverkanker

Wanneer er over leverkanker wordt gesproken, wordt er vaak gedoeld op één of meerdere uitzaaiingen in de lever. Leverkanker die in de lever zelf ontstaat, waarvan het hepatocellulair carcinoom (HCC) de meest voorkomende vorm is, is in Nederland zeldzaam.

Longkanker

Longkanker is een vorm van kanker uitgaande van de longen en/of luchtwegen. Longkanker komt voor bij mannen en vrouwen, ook op jongere leeftijd. Het roken van sigaretten, pijp of sigaren kan een rol spelen bij het ontstaan ervan. Ook intensief meeroken kan invloed hebben.

Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker is een vorm van kanker die uitgaat van de cellen van ons immuunsysteem. De lymfeklierkankers worden grofweg in twee groepen verdeeld: het Hodgkin lymfoom (vroeger de ziekte van Hodgkin genoemd) en non-Hodgkin lymfomen (afkorting NHL). In de groep non-Hodgkin lymfomen zitten veel verschillende lymfeklierkankers die ieder een eigen behandeling nodig hebben.

Maagkanker

Zo’n 2 a 3% van de mensen krijgt maagkanker en dit aantal is de laatste jaren sterk afgenomen.

De maag is een groot orgaan, zodat er relatief laat klachten ontstaan. Bovendien zijn de klachten met name in het begin vaak vaag, zoals milde pijn in de (boven)buik, snel een vol gevoel hebben, braken, afvallen zonder duidelijke oorzaak en sneller vermoeid zijn.

Prostaatkanker

De prostaat is een klier rondom de plasbuis bij mannen. Kanker van de prostaat (prostaatcarcinoom) is de meest voorkomende kanker bij mannen vanaf 40 jaar. Het mannelijk hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Er wordt ook een relatie met westerse eetpatronen (veel rood vlees en zuivel) vermoed. Ook erfelijke factoren spelen mee, gezien het verhoogde risico bij kinderen van vaders en andere verwanten met prostaatkanker.

Slokdarmkanker

Er zijn twee soorten slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in het slijmvlies dat de slokdarm bekleedt en wordt geassocieerd met overmatig roken en alcoholgebruik. Een adenocarcinoom ontstaat meestal onderin de slokdarm, vlakbij de overgang naar de maag en wordt veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm.

Vaginakanker

Vaginakanker is een kwaadaardig gezwel dat in de vagina ontstaat. Deze vorm van kanker wordt ook wel schedekanker of vaginacarcinoom genoemd. Vaginakanker is uiterst zeldzaam: slechts 1 à 2% van alle gevallen van kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Deze kankersoort wordt meestal aangetroffen bij vrouwen van 50 jaar en ouder.

Vulvakanker

Vulvakanker (vulvacarcinoom, schaamlipkanker) is een kwaadaardige ontaarding van de cellen in de huid rond de vagina. Vulvakanker komt voornamelijk voor bij vrouwen boven de 60 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Er zijn ongeveer 200 nieuwe gevallen per jaar bekend in Nederland.

Weke-delen kanker

Weke delen kanker/sarcoom is een tumor die ontstaat vanuit het steun-, vet- of bindweefsel. Er bestaan tumoren van dit type die snel en agressief uitzaaien en typen die langzaam groeien en niet of nauwelijks uitzaaien.

Zaadbalkanker

Een tumor die ontstaat vanuit de kiemcellen in de testikel/zaadbal noemen we een testiscarcinoom. De basis voor deze aandoening wordt waarschijnlijk al gevormd in de foetale periode.

Zaadbalkanker komt voornamelijk voor bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar. Soms is deze ook erfelijk bepaald.

Ziekte van Kahler

De ziekte van Kahler (multipel myeloom) is een kwaadaardige woekering van bloedcellen uit het beenmerg in het bot (plasmacellen). Deze kanker komt met name voor bij mensen ouder dan 60 jaar, maar ook jongere mensen kunnen hierdoor getroffen worden. De oorzaak is onbekend.

Onze specialisten

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH